«Alle» ville høre finansguru Soros

MØTTE SOROS: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) (t.v.) møter den amerikanske finansmannen og filantropen Georges Soros, sammen med nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) (t.h.) i Utenriksdepartementet tirsdag.Foto: Berit Roald / Scanpix
MØTTE SOROS: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) (t.v.) møter den amerikanske finansmannen og filantropen Georges Soros, sammen med nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) (t.h.) i Utenriksdepartementet tirsdag.Foto: Berit Roald / Scanpix

«Alle var der» for å høre finansmannen og filantropen George Soros (80). Han var det store trekkplaster på konferansen om statlig eierskap i Oslo tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vertskap var Nærings- og handelsdepartementet, men statsråd Trond Giske (Ap) var bare en av mange som lyttet spent til hva en av verdens rikeste menn hadde å budbære. Også utviklingsminister Erik Solheim (SV) var blant de mange engasjerte tilhørerne.

Les også: Gir bort 619 millioner

– Soros har et veldig sterkt personlig engasjement, sier Solheim til Dn. no:

– Han levde gjennom naziforfølgelsene i Ungarn som ung gutt, og senere de kommunistiske diktaturene. Han er flasket opp i troen på et åpent samfunn og demokrati, og han har følt dette i sitt eget liv og har brukt milliarder av kroner på å fremme åpenhet og demokrati, ifølge SV-statsråden.

Samarbeid

Før konferansen hadde Soros samtaler med begge de norske statsrådene.

– Vi har snakket om vårt samarbeid Revenue Watch Institute, sier Soros til DN.no.

Høsten 2006 inngikk Norge et samarbeid med det Soros-initierte instituttet, en uavhengig institusjon som bistår utviklingsland for å unngå naturressursenes forbannelse.

Kjernen i samarbeidet er en åpen og ansvarlig forvaltning av inntekter fra naturressurser i utviklingsland, noe som ligger storkapitalisten Soros' hjerte nær.

Næringstopper

Men det var slett ikke bare politikere og offentlig ansatte som satte hverandre stevne på eierskapskonferansen i Oslo. Næringslivsfolk var svært forventningsfulle til hva guruen hadde å si.

– Av Soros kan vi lære vilje til å ta risiko, og å gå mot strømmen. Det er sentralt for alt eierskap, sa investor Jens Ulltveit-Moe til E24 før George Soros entret talerstolen. Han mener kontakten med Soros kan være fordelaktig for den norske stat.

Også Norwegian-topp Bjørn Kjos hadde store forventninger til finansguruen og filantropen: – Han er en klok mann, så jeg forventer at det kommer mange kloke ord.

Også børsdirektør Bente A. Landsnes tror Soros' norgesbesøk kan gi faglig utbytte.

Men de var ikke alene om å lytte. Blant de engasjerte tilhørerne var også Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, Storebrand-sjef Idar Kreutzer, industrimannen Jens P. Heyerdahl og finansmann Jan Petter Collier.

Personvernpolicy