Test: LG 42PW450Norges billigste 3D-TV

Foto: Audiovisuelt
Foto: Audiovisuelt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi ser hva du får for under fem tusen kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved hjelp av James Camerons storfilm Avatar, oppdaget de fleste av oss 3D på nytt i 2010. Det samme året kom de første flatskjermene på markedet med 3D-funksjon. Ulempen var at denne teknologien i stor grad var forbeholdt toppmodellene til de forskjellige produsentene – noe som igjen resulterte i en stiv prislapp.

I år har flere modeller fått 3D-støtte, og ikke bare de respektive toppmodellene. Dermed kan du få kjøpt ny TV med 3D til en langt hyggeligere pris enn hva tilfellet var i fjor. Vi har blant annet testet Sonys nye KDL-40EX720, en LED-LCD på 40 tommer med 3D-støtte og god bildekvalitet til under åtte tusen kroner.

Nå har vi testet LGs 42PW450, en 42-tommers plasmaskjerm med mulighet for å vise filmer i 3D til under fem tusen kroner. Skjermen har begrenset med tilleggsfunksjoner, men byr på bra bildekvalitet til prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Design

42PW450 har en ganske konservativ design, med enkle firkantede rammer, som er laget i matt sort plastikk. Rammene imiterer børstet metall og gir en ekstra piff til det ellers så tradisjonelle utseendet. Skjermen er relativt slank, med kun en tykkelse på kun fem centimeter.

Nederst til høyre på skjermen har du et berøringspanel der du kan slå av og på skjermen, justere volumet, skifte kanal eller bytte inngang.

Foten til PX450 er helt rektangulær og er laget i blank, sort plast. Du kan dreie skjermen noen grader til hver side. Denne foten er blant de stødigste vi har testet. Ofte blir flatskjermer vinglete når du skal dreie dem, men denne er fast i fisken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Menyen på 42PW450Menyen på 42PW450

Menyene

PW450 benytter samme brukergrensesnittet i menyene som LG brukte på fjorårets modeller. Menyen er oversiktlig og ikonbasert, og når du trykker på Home-knappen på fjernkontrollen, får du opp åtte forskjellige ikoner å velge i mellom. Grafikken er ryddig og lettfattelig i bruk. Når du navigerer deg rundt i menyene vil programmet du ser på være delvis synlig i bakgrunnen, i og med at selve grafikken er transparent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til høyre for Home-knappen på fjernkontrollen finner du en knapp merket Q.menu. Dette er en forkortelse for quick menu, og som ordet tilsier får du frem en rask og enkel meny om du trykker på knappen. Her finner du de mest vanlige justeringsmulighetene, som for eksempel å kunne velge bilde- eller lydmodi.

Fjernkontrollen til PW450. Kjekk Fjernkontrollen til PW450. Kjekk "renne" på baksiden til pekefingeren.

Fjernkontrollen som følger med PW450 er også svært lik de som fulgte med fjorårets modeller. Kontrollen er slank i designen og har en praktisk «renne» på undersiden. Denne rennen gjør at pekefingeren får et ekstra godt grep om kontrollen, samtidig som den fungerer som et balansepunkt, slik at den også ligger godt i hånden.

Tilkoblinger

Med PW450 får du ingen ekstra interaktive tjenester. Skjermen er med andre ord ikke det vi kaller en smart-TV. Dette fordi den ikke kan kobles til internett eller ditt lokale hjemmenettverk for å laste ned og vise for eksempel videosnutter eller stillbilder. Kun via skjermens USB-tilkobling kan du koble til en minnepinne eller eksternharddisk for å hente opp dine bilder, filmer eller musikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers har skjermen det som trengs av tilkoblingsmuligheter. Du har tre HDMI-innganger, to Scart-tilkoblinger, en VGA-utgang til PC-bruk, samt analoge utganger i form av komponent og RGB. For å koble til eksterne lydprodukter har du både en digital optisk lydutgang og analog RCA-stereotilkobling.

PW450 har også støtte for MPEG 4 og kortleser (PCMCIA), hvilket betyr at du kan kjøpe en godkjent kortleser og sette denne inn i TV-en sammen med et programkort. Da kan du bruke TV-en som en dekoder for det digitale bakkenettet eller kabel-TV. Skjermen støtter ikke bruk mot parabol. Det er ingen mulighet for å ta opp programmer direkte på skjermen ved å koble til en ekstern harddisk.

Det medfølger ingen 3D-briller når du kjøper PW450. Skjermen bruker aktiv teknologi til å overføre signalet mellom brillene og TV-en. Du må belage deg på å betale mellom 600 og 1000 kroner per stykk for aktive briller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lyd- og bildekvalitet

Ut av esken er ikke de ferdiginnstilte bildemodusene til 42PW450 spesielt bra. Bildet har generelt for mye kontrast og farge. Du har til gjengjeld mange justeringsmuligheter i menyen for å bedre på bildekvaliteten. Du kan blant annet justere hvitbalansen, og det er ikke vanlig på billigere skjermer. Etter litt finjustering ble bildekvaliteten en god del bedre. Se våre idealinnstillinger på høyre side. Et annet alternativ om du ikke vil begi deg ut på en slik justering, er å velge modusen Ekspert 1, som treffer best av de forhåndsinnstilte modusene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sortnivået til PW450 er godt, og selv om den ikke når helt opp til for eksempel Panasonics TX-P50G30, er det fortsatt meget bra til prisen du betaler. Detaljene i mørke scener gjengis bra, selv om skjermen klarer å vise alle detaljene fra vår testplate.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lysstyrken til PW450 er midt på treet, og skjermen liker seg best i mørke rom. Skjermen har en sjenerende glassplate foran selve panelet, for den reflekterer for mye av lyset fra omgivelsene etter vår mening.

Fargene er meget bra på PW450, men du trenger å regulerer dem i menyen, for ut av esken er fargene for sterke og varme, med et svakt rødstikk. Når du har gjort justeringene treffer hvitbalansen bra, samtidig som fargene er rikelig mettet.

Når det kommer til bevegelse i bildet presterer TV-en fra LG bra. Skjermen har et 600 Hz-panel som gjør at bildet henger godt med i svingene når bevegelsene er raske, selv om det er noe ujevn gange å spore når bildet beveges på det mest intense.

Skarpheten i detaljene er jevnt over bra, til oppløsningen å være, men PW450 takler kun 1024 x 768 punkter, også kalt HD-ready, noe som er litt snaut etter vår mening. For selv om skjermen «kun» er 42 tommer, hadde Full HD vært på sin plass. Spesielt om du skal omkonvertere sendinger fra 2D til 3D. Denne funksjonen fungerer helt greit så lenge du har innhold i HD, men vil du gjøre om vanlige sendinger i lavoppløsning (SD), mister du mye av 3D-effekten og resultatet blir langt dårligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du kobler til dekoderen din og ser programmer i SD, blir bildekvaliteten helt grei. Skarpheten i bildet er ikke helt topp, og bildet blir litt for diffust.

HD-kvalitetHD-kvalitet

På HD-sendinger gjør skjermen en bedre jobb. Her får du skarpe bilder med bra sortnivå og farger når du ser HD-sendinger fra dekoderen din.

PW450 har også støtte for 3D. Og her gjør skjermen en overraskende solid jobb. Selv om lysstryken kunne vært høyere, er bildet den gjengir nesten fri for crosstalk. Fenomenet som gjør at bildet oppleves dobbelt. Også bevegelsene er gode, selv om TV-en blir litt kantete og lugger når bildet beveger seg raskt.

Lydkvaliteten på PW450 er ingenting å skryte av. Lydbildet er helt uten kraft, og bassen er omtrent fraværende. Mellomtonen er også litt i det slappeste laget, og du sitter igjen med en lyd preget av mye diskant. Lyden er grei nok til å se nyhetene, men vi anbefaler som vanlig å koble til et eksternt lydanlegg for å se film.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konklusjon

LG 42PW450 er en rimelig skjerm, og i skrivende stund kan du kjøpe den 42 tommer store plasmaskjermen fra LG med 3D-støtte for under fem tusen kroner. Så hva får du for pengene? En flatskjerm strippet for ekstrautstyr med jevnt over bra bildekvalitet, men som kun takler en tredjedel av oppløsningen til Full HD.

For bildekvaliteten til PW450 er slettes ikke så dårlig som prislappen kanskje skulle tilsi. Sortnivået til skjermen er bra, og er ikke mye dårligere enn med langt dyrere skjermer, som for eksempel Panasonic TX-P50G30. Detaljene i mørke scener gjengis bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre er både farger og bevegelser i bildet bra, selv om du må belage deg på å justere fargene i menyen. For ut av esken gir de ferdiginnstilte modusene deg et bilde med for mye farge, som har et distinkt rødstikk.

Lysstyrken til PW450 havner omtrent midt på stigen. Skjermen liker seg aller best i mørkere omgivelser. TV-en fra LG har en blank glassplate foran panelet, som gjenspeiler mye av lyset fra omgivelsene. Dette trekker noe ned, for det kan være plagsomt å se lampen fra stua, lyse i skjermen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjermen takler vanlige standardsendinger (SD) bra, men blir enda bedre når du gir den høyoppløste HD-signaler å jobbe med. Vær oppmerksom på at skjermen kun støtter 1024 x 768 punkter, HD-ready som det også kalles. Skarpheten i skjermen er bra, men vi syns likevel en skjerm av denne størrelsen burde hatt støtte for å vise Full HD (1920 x 1080 punkter). Spesielt når du skal bruke konverteringsfunksjonen på skjermen, som gjør om vanlige 2D-sendinger til 3D. Denne funksjonen gir best resultat når den har høyoppløst materiale å jobbe med. Enda er ikke resultatet like bra som ekte 3D.

For gir du skjermen ekte 3D-sendinger å jobbe med, blir resultatet meget bra, spesielt med tanke på prisen du betaler. 3D-bildene du får fra PW450 inneholder veldig lite crosstalk, fenomenet som gjør at bildene oppleves som doble. Samtidig er bevegelsene i bildet bra, selv om det lugger litt når bevegelsene er på sitt mest intense. PW450 bruker aktive 3D-briller, men disse følger ikke med når du kjøper skjermen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av ekstrafunksjoner har ikke PW450 mye å by på. Du kan hente opp bilder, film eller musikk fra en ekstern harddisk eller minnepenn via USB-tilkoblingen på TV-en. Er du ute etter en skjerm som kan kobles til internett og ditt lokale nettverk, for å se filmsnutter fra YouTube eller følge med på vennene dine via Facebook, er ikke PW450 skjermen for deg. Den er ikke det vi kaller en smart-TV.

For under fem tusen kroner får du en 42-tommers plasmaskjerm som kan vise deg 3D, og selv om den ikke har mange andre interaktive funksjoner å by på, får du likevel en bra flatskjerm til prisen du betaler. For bildekvaliteten er generelt bra, og er et godt alternativ om du ønsker en 3D-skjerm til budsjettpris.

Finn beste pris på LG 42PW450 her

Pluss

Bra 3D-kvalitet

Lav pris

God fjernkontroll

Godt sortnivå

Minus

Svak lydkvalitet

Artikkelen fortsetter under annonsen

For mye gjenskinn i skjermen

Lite tilleggsfunksjoner

Lav oppløsning

Alternativer

LG 42PW450 er den første plasmaskjermen vi tester i denne prisklassen som har støtte for 3D. Er du heller ute etter en omtrent like stor LCD-skjerm, med bedre oppløsning og bildekvalitet, og samtidig er villig til å betale tre tusen kroner mer, er Sony KDL-40EX720 en TV du bør se nærmere på.

Vil du heller droppe hele 3D-støtten, og legger mer vekt på bildekvaliteten på vanlige 2D-sendinger, er Panasonic TX-P50G30 et godt valg.

Les også:

Slik er Apples iCloud

Mitsubishi avduker nye gigant-TV'er