Prisveksten dabber av

NEDGANG: Prisene på flyreiser falt med hele 23,6 prosent fra april til mai. Illustrasjonsfoto: Scanpix
NEDGANG: Prisene på flyreiser falt med hele 23,6 prosent fra april til mai. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsumprisindeksen falt tilbake igjen i mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Inflasjonskalkulator

Med ABC Pengers Inflasjonskalkulator kan du regne ut hvilken verdi et beløp fra et tidligere år har i dag. Eller du kan regne motsatt, og finne ut hva en tilsvarende verdi i dagens pengeverdi var tidligere.

Se alle kalkulatorene på ABC Penger her

Prisene på konsumvarer falt tilbake igjen i mai etter en markert oppgang måneden før. Det viser tall som Statistisk sentralbyrå la frem fredag.

På månedsbasis falt konsumprisene med 0,2 prosent, mens prisene var oppe i 1,6 prosent på årsbasis.

Flypriser gikk ned

Ifølge estimater innhentet av TDN Finans var det ventet en nedgang på 0,3 prosent på månedsbasis og en oppgang på 1,5 prosent på årsbasis. Ifølge SSB var den viktigste årsaken til nedgangen fra april til mai nedgang i prisene på flyreiser, som falt med hele 23,6 prosent.

Norges Banks viktigste oppgave i pengepolitikken er å sette renten slik at inflasjonen over tid holder seg nær 2,5 prosent. For å isolere effektene fra avgiftsendringer og energipriser, som ofte varierer mye, ser sentralbanken gjerne på den underliggende utviklingen i prisveksten.

Konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energivarer (KPI-JAE), ofte omtalt som kjerneinflasjonen, er blant sentralbankens foretrukne mål på denne underliggende prisveksten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Energipriser

I mai var kjerneinflasjonen på 1,0 prosent på årsbasis. På forhånd var det ventet en kjerneinflasjon på 1,1 prosent, mens Norges Banks egne estimater antydet en oppgang på 0,9 prosent.

Sentralbanken utarbeider også en egen indikator for utviklingen i den underliggende prisveksten. Siden energiprisene over tid har vist seg å vokse raskere enn andre priser setter sentralbanken sammen den såkalte KPIXE-indeksen, som tar med en beregnet trend av energiprisene i konsumprisene. Norges Bank offentliggjør KPIXE klokken 14.00 i ettermiddag.

Les også:

Oljefondet er størst i verden

Lover nye supertider i Norge

- Gresk konkurs er uunngåelig

Stoltenberg får 50.000 mer i lønn