Frykter helseskader – stanser bruk av ammunisjon

Forsvarssjef Harald Sunde (til venstre) og forsvarsminister Grete Faremo (midten) fikk nei fra Arbeidstilsynet til bruk av miljøammunisjonen til Forsvarets standardvåpen. OBS: Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
Forsvarssjef Harald Sunde (til venstre) og forsvarsminister Grete Faremo (midten) fikk nei fra Arbeidstilsynet til bruk av miljøammunisjonen til Forsvarets standardvåpen. OBS: Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.

Arbeidstilsynet har besluttet å forby Forsvaret all bruk av den blyfrie miljøammunisjonen til det nye standardvåpenet HK416 inntil videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilsynet krever at Forsvaret etablerer en nødvendig oversikt og kunnskap om omfanget av opplevde helseplager og vurderer faren for alvorlig helseskade, skriver Dagbladet.

Etter at flere soldater var blitt syke krevde Forsvarets hovedverneombud full stans i bruken av ammunisjonen NM 229/230. Forsvarssjefen gikk 15. april med på dette. Senere ba han imidlertid Arbeidstilsynet overprøve hovedverneombudet og tillate bruk av miljøammunisjonen, men tilsynet sier foreløpig nei til det.

– Det er nødvendig å imøtekomme hovedverneombudets krav. Det kan foreløpig ikke utelukkes at selv kortvarig bruk av ammunisjonen kan innebære fare for helseskade, sier regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet i Oslo.

Han sier Arbeidstilsynet særlig ønsker at Forsvaret legger fram sikrere opplysninger om forekomsten og arten av helseplager.

Trøbbel for Forsvaret

Talsmann for forsvarssjef Harald Sunde, oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, bekrefter overfor NTB at Forsvaret har mottatt vedtaket fra Arbeidstilsynet. Han sier det mandag ettermiddag pågår møter for å finne en løsning på situasjonen.

– Vi må sette oss ned og finne ut hva dette betyr for oss og hva vi gjør videre. Vi er i møter nå og vil fatte en beslutning så raskt som mulig, sier Myhre til NTB.

Miljøammunisjonen har skapt flere problemer for Forsvaret, da verken soldater eller våpenet ser ut til å tåle den. Likevel ønsker forsvarssjefen å fortsette å bruke de blyfrie kulene for å ikke gå tom for ammunisjon.

– Stans i bruk av blyfri ammunisjon har omfattende operative konsekvenser og har i stor grad betydning for Norges evne til å levere operative avdelinger til utenlandsoperasjoner, sa Sunde i et skriv til Arbeidstilsynet forrige uke.

Faremo imot bly

Siden 15. april har Forsvaret ikke brukt de blyfrie kulene. De kjøpte inn 2,5 millioner blyskudd for å sikre behovet for ammunisjon. Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) sa tidligere i måneden at hun ikke ønsker videre bruk av blyammunisjon.

– Vi tar meldingene om plager svært alvorlig. Det pågår et betydelig arbeid for å få fram ammunisjon som avgir mindre gass enn tidligere. Det er kun blyfri ammunisjon som kan gi en langsiktig og god løsning, sa Faremo i Stortingets spørretime 4. mai.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy