- Risiko for kollaps før sommeren

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Men sjeføkonom Knut Anton Mork tror det er mer sannsynlig at det også denne gangen vil bli lappet sammen en løsning for Hellas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen rundt den greske statsgjelden er blitt enda mer kritisk i løpet av helgen. EU og IMF truer med å holde tilbake neste låneutbetaling, og det arbeides med en plan om internasjonal styring av den økonomiske politikken i landet.

- Rimelig dramatisk

Fredag mislyktes den greske regjeringen med å oppnå enighet med opposisjonen om et bredt forlik rundt nye sparetiltak.

- Dette er rimelig dramatisk fordi EU krever konsensus om innsparingstiltak som betingelse for videre hjelp, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken mandag.

Ifølge tyske Der Spiegel truer EU og IMF nå med å holde tilbake den neste utbetalingen på 12 milliarder euro fra kriselånet, som etter planen skal utbetales i midten av juni.

Grunnen er at Hellas har mislykkes med alle målsettingene som ble satt opp i avtalen for redningsaksjonen.

- Dermed er risikoen klart til stede for en kollaps allerede nå før sommeren, selv om vi fortsatt tror det er mer sannsynlig at en eller annen midlertidig løsning vil bli lappet sammen denne gangen også, skriver Mork i morgenrapporten.

Ifølge prisene på forsikring mot mislighold av gresk statsgjeld mener markedet at det nå er 70 prosent sannsynlighet for at landet misligholder statsgjelden i løpet av de neste fem årene.

Utenlandsk innflytelse

Financial Times skriver mandag at det nå jobbes med en plan som medfører stor grad av ekstern styring av gresk økonomi.

- Flere aktører, fra den greske sentralbanksjefen til ulike representanter fra ECB, har vært ute og benektet at det går mot restrukturering av statsgjelden. Presset mot grekerne blir stadig større i forkant av utbetalingen av neste utbetaling, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i morgenrapporten fra DnB Nor mandag.

Analytiker Rachard Falkenhäll i SEB peker også på at presset på Hellas nå øker ytterligere i styrke.

- Direkte utenlandsk realpolitisk innflytelse er et langtrekkende tiltak, og spørsmålet er hvordan slike tiltak blir tatt imot hos den greske befolkningen, skriver Falkenhäll i morgenrapporten fra SEB mandag.

Les mer: - Juni kan bli begynnelsen på slutten av krisen

Les også:

- Usannsynlig at Hellas betaler tilbake

Tiden i ferd med å renne ut for Hellas

Dette kan skje hvis eller når Hellas faller

Personvernpolicy