CO2-utslipp på høyeste nivå noensinne

Det internasjonale energibyrået melder om rekordutslipp. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Det internasjonale energibyrået melder om rekordutslipp. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

De globale CO2-utslippene er på sitt høyeste nivå noensinne etter at verden kom seg ut av finanskrisen i fjor, melder Det internasjonale energibyrået IEA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge IEAs beregninger som avisa The Guardian har fått innsyn i, førte ny økonomisk vekst med seg en økning i CO2-utslippene på 1,6 gigatonn. Det er den høyeste utslippsøkningen på ett år hittil.

– Dette er så dårlige nyheter om utslipp som man kunne få, sier IEAs sjeføkonom Faith Birol til The Guardian.

– Det kommer til å bli ekstremt krevende å holde den globale temperaturøkningen under 2 grader. Utsiktene blir dårligere, sier han videre.

Les også: Jens Stoltenberg sprer usikkerhet om norske klimamål.

De fleste forskere mener en temperaturøkning på over 2 grader innebærer farlige klimaendringer.

IEA mener de årlige energirelaterte utslippene ikke bør overstige 32 gigatonn i 2020. Ifølge IEAs beregninger var utslippene i 2010 på 30,6 gigatonn, og rundt tre firedeler av økningen var i framvoksende økonomier.

Nicholas Stern ved London School of Economics, som har skrevet en viktig rapport om økonomien i forbindelse med klimaendringer, spår alvorlige konsekvenser om ikke utslippene bremses.

– Disse tallene viser at vi er tilbake til «business as usual». Ifølge beregningene innebærer dette en 50 prosents mulighet for at temperaturøkningen blir på 4 grader innen 2100.

En så sterk økning vil føre til store forstyrrelser i livene til hundrevis av millioner av mennesker over hele kloden, til store folkeforflytninger og til konflikt, framholder han.

Les alt om klimastriden i ABC Nyheter.

Les flere nyheter

Personvernpolicy