Test: Dell XPS 15: En ny folkefavoritt?

Foto: Hardware.no
Foto: Hardware.no

Endelig har Dell fått det til!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke så lett å finne en bærbar datamaskin som kan få til alt. Man må som regel velge mellom god ytelse, pent utseende, behagelig tastatur, bra skjerm, lang batteritid og... ja, dere skjønner tegninga. Så å finne den perfekte balansen mellom alt dette er en kunst få PC-produsenter enda har klart å mestre.

Dell har derimot alltid gitt en muligheten til å bestemme innmaten i sine maskiner til en viss grad. Det gir en muligheten til å finne balansen mellom ytelse og pris, samt noen forlokkende ekstrafunksjoner.

Dell mener å ha skapt en fornuftig blanding av alle de gode egenskapene vi nevnte tidligere med et av sine siste produkter, nemlig XPS 15. Ved bruk av solide materialer, original design, og valget mellom relativt kraftige komponenter burde de fleste behov være tilfredsstilt, mener de. Vi har derimot hørt dette et utall ganger før, og skummer først gjennom spesifikasjonene.

Spesifikasjoner

Maskinvare

Prosessor

Intel Core i3 dual core 2,1 GHz (3 MB buffer)Intel Core i5 dual core 2,3 eller 2,5 eller 2,6 GHz (3 MB buffer)Intel Core i7 dual core 2,7 GHz (3 MB buffer)Intel Core i7 quad core 2,0 eller 2,2 GHz (6 MB buffer)Intel Core i7 quad core 2,3 GHz (8 MB buffer)

Minne

2 GB, 3 GB, 4 GB, 6 GB eller 8 GB 1333 MHz DDR3 RAM

Harddisk

Opp til 750 GB 7200 rpm

Skjermkort

Nvidia Geforce GT 525M m/1 GB RAMNvidia Geforce GT 540M m/2 GB RAM

Brikkesett

Intel ID0104

Skjerm

15,6 tommer1366 x 768 piksler oppløsning1920 x 1080 piksler oppløsning med RGB-LED bakbelysningReflekterende høykontrastbelegg

Optisk enhet

Kombinert DVD/CD brenner/leser eller Blu-ray brenner/leser

Trådløs tilkobling

802.11b/g/n WiFiBluetoothMulighet for mobilt bredbånd (WWAN)Støtte for WiDi og GPS via WWAN

Batteri

6 eller 9 celler celler6 celler yter 58 Wh

Annet

Operativsystem

Windows 7 Home PremiumWindows 7 Ultimate

Størrelse

2,7 kg tung3,8 cm tykk

Pris

Fra 5990 kr

En kjapp kikk på bildet av XPS 15 og spesifikasjonene man kan velge mellom sier oss at dette kan bli en spennende maskin. Utgaven vi ble tilsendt hadde en Intel Core i5-2410M prosessor på 2,3 GHz (opp til 2,9 GHz med turbo), 8 GB RAM, 500 GB harddisk, Nvidia Geforce GT 525M skjermkort, 1366 x 768 piksler skjerm og 6 cellers batteri. Denne konfigurasjonen koster i skrivende stund 8990 kroner.

Vi har valgt å sammenlikne Dell XPS 15 med følgende andre bærbare maskiner vi har testet: Lenovo Ideapad B560 , Asus X52JV og Multicom Xishan W150. Disse maskinene er også ment for alt-mulig-bruk, og har ikke så alt for ulike spesifikasjoner.

Les mer om maskinen:

Slik er den i bruk

Programvare og ytelse

Konklusjon

Dell XPS 15 er en stilig bærbar datamaskin for folk flest. Maskinen har store muligheter når det gjelder å finne hva slags maskinvare som passer best til ens egen smak og lommebok. 5990 kroner koster den billigste utgaven, men hvis man ønsker skikkelig god ytelse ryker tusenlappene fort.

Konfigurasjonen vi ble levert var ganske beskjeden, med den svakeste Intel Core i5-prosessoren Dell tilbyr, og et Nvidia Geforce GT 525M. Dette burde derimot holde i massevis for folk flest, for vi opplevde aldri maskinen som treg, og selv nyere spill får fin flyt hvis man ikke er for kresen på bildekvalitet.

Det mest positive med Dell XPS 15 er det pene utseendet og den robuste konstruksjonen. I tillegg skiller den seg litt ut fra bærbare maskiner flest, og er et friskt pust i PC-jungelen. XPS 15 er god å jobbe på med et behagelig tastatur og en stor, responsiv touchpad. Den gode lydkvaliteten og lange batteritiden tok oss helt på senga, og kommer selvsagt godt med.

Når vi først skal peke på noe negativt må det bli at skjermvalgene er ganske begrensa. Hele 1800 kroner ekstra må man ut med for å få et skikkelig skarpt og høyoppløst bilde. 1366 x 768 piksler holder sikkert for mange, men ikke for de som liker mye plass å jobbe med.

For mannen i gata er Dell XPS 15 midt i blinken. Her får man lekker design, god kvalitet og mange valgmuligheter i ett stykke maskinvare. Gameren blir muligens litt skuffet over spillytelsen, og den som skal ha mest mulig for pengene bør også se bort. For alle andre er Dell XPS 15 absolutt verdt en kikk.

Pluss:

Pen design

Robust kvalitet

Behagelig tastatur og touchpad

Mange konfigurasjonsmuligheter

Bra batteritid

God lyd

Minus:

Dyrt å oppgradere til en bedre skjerm

Vanskelig å installere en SSD

Ikke veldig mye «bang for the buck»

Les også:

Folkelige bærbare fra HP

Guide: 10 triks for stillere bærbar

Nord-Korea lanserer egne datamaskiner

Youtube legger ut 3D-videoer

Konfigurasjonen vi ble levert var ganske beskjeden, med den svakeste Intel Core i5-prosessoren Dell tilbyr, og et Nvidia Geforce GT 525M. Dette burde derimot holde i massevis for folk flest, for vi opplevde aldri maskinen som treg, og selv nyere spill får fin flyt hvis man ikke er for kresen på bildekvalitet.

Det mest positive med Dell XPS 15 er det pene utseendet og den robuste konstruksjonen. I tillegg skiller den seg litt ut fra bærbare maskiner flest, og er et friskt pust i PC-jungelen. XPS 15 er god å jobbe på med et behagelig tastatur og en stor, responsiv touchpad. Den gode lydkvaliteten og lange batteritiden tok oss helt på senga, og kommer selvsagt godt med.

Når vi først skal peke på noe negativt må det bli at skjermvalgene er ganske begrensa. Hele 1800 kroner ekstra må man ut med for å få et skikkelig skarpt og høyoppløst bilde. 1366 x 768 piksler holder sikkert for mange, men ikke for de som liker mye plass å jobbe med.

For mannen i gata er Dell XPS 15 midt i blinken. Her får man lekker design, god kvalitet og mange valgmuligheter i ett stykke maskinvare. Gameren blir muligens litt skuffet over spillytelsen, og den som skal ha mest mulig for pengene bør også se bort. For alle andre er Dell XPS 15 absolutt verdt en kikk.

Personvernpolicy