Mulig streik i finanssektoren:Banken kan bli stengt 7. juni

TOMT: Blir det bankstreik om en drøy uke, kan det blant annet bli vanskelig å få tatt ut penger i minibanken. Foto: Scanpix
TOMT: Blir det bankstreik om en drøy uke, kan det blant annet bli vanskelig å få tatt ut penger i minibanken. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis ikke partene i finanssektoren kommer til enighet hos Riksmeklingsmannen før midnatt 6. juni, tas mer enn 15.000 bankansatte ut i streik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

28. april brøt forhandlingene mellom Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA) sammen.

6. juni møtes partene hos Riksmeklingsmannen for å komme frem til en enighet. Men har man ikke funnet frem til en løsning før midnatt 6. juni, blir det bankstreik fra klokken åtte tirsdag 7. juni.

Kundekonsekvenser

Finansforbundet vil da ta ut 15.552 medlemmer i alle norske banker. Ved en eventuell opptrapping av streiken den 14. juni vil også forsikringsselskapene tas ut i streik, nærmere bestemt vil 5547 forsikringsansatte da gå ut i streik.

Ut fra opplysninger som ABC Nyheter har fått fra Finansforbundet, vil konsekvensene av en streik i finanssektoren kunne bli ganske omfattende.

Les også: Tregeste betalere i Italia

Slik vil en eventuell streik fra 7. juni ramme vanlige forbrukere:

* I første omgang vil de aller fleste banker bli stengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* Nettbanker vil bli stengt (unntak kan gjøres for kunders handel med verdipapirer og valuta).

* Minibankene vil bli stengt.

* Betalingsterminaler i butikkene vil ikke kunne brukes.

* Det vil ikke bli mulig verken å ta opp lån eller spare penger.

* Ved en opptrapping av streiken 14. juni, vil det bli vanskeligere å få tegnet forsikring, og behandling av skademeldinger vil gå saktere. Men det vil tas spesielle hensyn dersom skaden angår liv, helse eller miljø.

Her er FNOs råd til hvordan forbrukerne bør forholde seg i fall det blir streik:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* Hva skal jeg gjøre med regninger som snart forfaller?

Alle betalingsoppdrag som er registrert i banken før streiken begynner vil bli gjennomført som normalt, selv om du har satt forfallsdato (oppdragsdato) til en dag streiken pågår. Registrer derfor alle kjente regninger i nettbanken i god tid før streiken eventuelt begynner (7. juni). Om du sender regningene med post til banken eller Nets (BBS) (Brevgiro) bør du ta god høyde for tiden forsendelsen tar før den mottas i banken. Papirgiroer som ikke når frem før streik trer i kraft vil bli gjennomført når streiken er avsluttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Hvordan skal jeg klare meg med penger i det daglige?

Ta ut kontanter til daglig bruk for noen dager framover. Men unngå å hamstre kontanter, og vær forsiktig med å bære rundt på større kontantbeløp.

* Kan jeg bruke kortet mitt?

Bankenes minibanker vil være stengt. De kort du har fått fra banken vil heller ikke kunne benyttes i butikkterminaler i Norge. Det samme gjelder handel på nett der nettstedet er hjemmehørende i Norge.

* Jeg skal reise til utlandet – vil jeg kunne bruke kortet mitt der?

Ja. De internasjonale debet- og kredittkortene vil kunne brukes i utlandet. Dette gjelder også bruk av slike kort for handel på nett når nettstedet befinner seg i utlandet.

* Jeg skal reise til utlandet – og passet mitt ligger i bankboksen

Bankbokser og hvelv vil være stengt under arbeidskonflikten. Husk å hente pass og andre dokumenter/gjenstander som du kan få bruk for under arbeidskonflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* Jeg har mistet bankkort og kode – kan jeg få meldt fra?

Melding om tap av bankkort, passord, kode, kodekort, BankID o l kan skje på vanlig måte under arbeidskonflikten.

- Ta kontakt

Komunikasjonssjef i FNO, Leif Osland, gjør oppmerksom på at svarene er generelle, og at de ikke passer for enhver situasjon.

Ta kontakt med banken din om andre ting du lurer på. De fleste banker vil dessuten holde nettbanken åpen som en ren informasjonskanal.

- Fortsatt håp

Leder i Finansforbundet, Jorunn Berland, understreker at det fortsatt er et håp om å komme til enighet når partene møtes hos riksmeklingsmannen om en drøy uke.

-Det er beklagelig at vi har ikke kommet til enighet. Det er ingen som ønsker en streik, men må vi, så må vi, sier Berland til ABC Nyheter.

Les også: DnB NOR setter opp renten

Ansatte i alle banker kommer til å bli tatt ut ved en eventuell streik, og Berland forklarer dette med at det vil kunne føre til konkurransevridning dersom man tok ut ansatte i bare én, eller et fåtall banker i streik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forventer ikke inngripen

Forrige gang Finansforbundet streiket var i 2006, og den gang ble forsikringsselskapene tatt ut først. Da det så var kommet til det punktet at også bankansatte skulle streike, endte det med tvungen lønnsnemnd.

Les også: Vil ha slutt på billige boliglån

Etter dette ble Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforening enige om en konfliktavgrensningsavtale, slik at ikke en eventuell streik i banksektoren skal få for store samfunnsmessige konsevenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Vi forventer dermed at det ikke blir noen inngripen ved en eventuell konflikt denne gangen, sier Berland.

Bakgrunn

Forhandlingen mellom partene, Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA) brøt sammen 28. april.

Finansforbundets hovedkravområder er:

1. Et generelt lønnstillegg - til alle

2. Forutsigbar lønn for kompetanseutvikling - i alle bedrifter

Artikkelen fortsetter under annonsen

FA skriver på sine nettsider at de ikke kunne akseptere krav om kompensasjon for kompetanseheving. De vil belønne for resultatene som oppnås som en følge av kompetanseheving, og ikke kompetanseheving i seg selv.

Når det gjelder punktet om generelt lønnstillegg skriver FA at «Finansforbundet krevde et generelt tillegg som ville innebære ca. 1,9 % fra 1. mai 2011, med en profil sammensatt med et kronetillegg for noen trinn og prosenttillegg for andre». FA er av den oppfatning at den samlede rammen som lå i Finansforbundets krav var langt over samfunnsrammen.