Tregeste betalere i Italia

DRØYER: Italienerne har det ikke travelt med å betale regningene sine. De lar regningen ligge i snitt over to måneder før de betaler. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
DRØYER: Italienerne har det ikke travelt med å betale regningene sine. De lar regningen ligge i snitt over to måneder før de betaler. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Det hjelper lite at italienerne har lange betalingsfrister. De bruker likevel over 20 dager mer i snitt enn nordmenn på å betale regningene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trass i at man kan få et annet inntrykk ved å se programmer som "Luksusfellen" her til lands, så er de fleste nordmenn ganske flinke til å betale regningene i tide.

Sammen med svensker og finner er vi nemlig på europatoppen når det gjelder å betale regninger i tide.

Majoriteten av oss er pliktoppfyllende og betaler etter 22 dager i snitt, viser en undersøkelse gjennomført for kreditthåndteringsselskapet Intrum Justitia.

Italienerne sist

Men i og med at gjennomsnittlig betalingsfrist er 15 dager, vil dette si at nordmenn gjennomsnittlig betaler regningen 7 dager etter fristen.

LES OGSÅ: - Vil koste politisk blod å øke boligskatten

Dette er altså likevel milevis foran italienerne, som havner på sisteplass i denne undersøkelsen.

De bruker i snitt 2,5 måned på å betale regningen.

Lang frist ingen fordel

Det ser ikke ut til at det er noe stor fordel å ha en lang betalingsfrist. Mens vi i Norden har ganske korte frister - i Norge har vi som nevnt en fjorten dagers tid på oss - så har italienerne i snitt 45 dager på seg til å gjøre opp for seg.

Men da tar det altså ytterligere 34 dager før de betaler.

LES OGSÅ: - For vanskelig å sparke ansatte

- Man skulle kanskje tro at jo lengre betalingsfristen er, jo flinkere er man til å betale på forfallsdatoen. Paradoksalt nok viser undersøkelsen det motsatte. Lange betalingsfrister fører til at forbrukerne drøyer enda lenger med å betale, uttaler administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia.

I likhet med Italia har også innbyggerne i Portugal, Hellas, Kypros og Spania forholdsvis lange betalingsfrister, men også her tar det likevel lang tid før de betaler regningen.

- Mer utfordrende privatøkonomi

Korsnes frykter at en oppgang i renten kan gjøre det vanskeligere for å nordmenn å få betalt for seg i månedene og årene fremover.

- Norges Bank satte nylig opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, og de fleste ekspertene er enige om at renten skal videre opp. Dessverre er det ikke alle forbrukere som har tatt høyde for at renten kan øke mye. Over tid kan disse få en utfordrende privatøkonomi, mener Korsnes.

Personvernpolicy