Jens Ulltveit-Moe: Innvandrere uthuler velferdsstaten

- NETTOTAP: Jens Ulltveit-Moe mener nordmenn for lenge har hatt romantiske drømmer om innvandring. Foto: Scanpix
- NETTOTAP: Jens Ulltveit-Moe mener nordmenn for lenge har hatt romantiske drømmer om innvandring. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bare tull at Norge trenger innvandrere. Ikke-vestlige innvandrere påfører landet nettotap, mener investor og Umoe-sjef Jens Ulltveit-Moe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke-vestlige innvandrere er et rent nettotap, ifølge Brochmann-utvalget. De arbeider bare en kort tid, og så går de inn i trygdesystemet. Ut ifra et liv arbeider de langt færre år enn det nordmenn gjør, sier Ulltveit-Moe til VG.

Brochmann-utvalget la nylig fram en rapport om velferdsstatens framtid i lys av økt migrasjon. Ulltveit-Moe mener utvalget har gått grundig til verks. Han mener også at utvalget kaller en spade for en spade.

– De gjør Norge en stor tjeneste ved å gjøre det. Vi har altfor lenge hatt romantiske drømmer om dette, og vi har trodd at vi får både i pose og sekk. At vi gjør det på grunn av humanitært grunnlag, og at vi tjener på det. Utvalget tar livet av myten om at vi er avhengig av innvandring for å opprettholde velferdsstaten, sier Ulltveit-Moe.

Han mener at arbeidskraft fra Sverige og fra Øst-Europa er viktig for Norges servicenæring og bygg- og anleggsbransjen. Men når det gjelder ikke-vestlige innvandrere, viser Ulltveit-Moe til tall fra Statistisk sentralbyrå som slår fast at Norge har et nettotap. EØS-innvandrere kommer til Norge, jobber noen år og reiser tilbake. Det gjør ikke ikke-vestlige innvandrere, mener han.

– Med ikke-vestlig innvandring er det motsatt. Det uthuler velferdsstaten, sier Ulltveit-Moe.

Ulltveit-Moe mener ikke at trygdeytelsene i Norge er for gode, men han mener det må stilles mer krav for å få tilgang på godene. Han støtter videre Brochmann-utvalgets forslag om å fjerne kontantstøtten.

Les flere nyheter her