Kan ramme flytrafikk i Norge

Røyken fra utbruddet er synlig mange steder sør på Island. Foto: Scanpix/AP Photo/Halldora Kristin Unnarsdottir
Røyken fra utbruddet er synlig mange steder sør på Island. Foto: Scanpix/AP Photo/Halldora Kristin Unnarsdottir

Asken fra vulkanutbruddet på Island har spredt seg nordover og kan føre til forsinkelser i flytrafikken fra Norge over Atlanterhavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geologer bekreftet lørdag kveld at vulkanutbruddet var i gang, melder den islandske fjernsynsstasjonen RÚV. Røyken fra utbruddet er synlig mange steder sør på Island.

Les også: Vulkanutbrudd på Island

Utbruddet kommer ikke som noen overraskelse, ettersom geologer har varslet at et utbrudd ville skje i Grimsvötn i løpet av året. Utbrudd i vulkanen er relativt vanlig og skjer gjennomsnittlig hvert femte år.

Kart Avinor har fått i løpet av natten viser spredning av aske med høy konsentrasjon fra Island og nordover. Dette kan føre til forsinkelser i flytrafikken i Norge.

– Det kan bli forsinkelser, men det er avhengig av hvor stor trafikken er. Søndag er normalt en dag med færre reisende enn ellers i uka. Det er svært vanskelig å si hvor mange som vil bli påvirket av ruteendringene, sier Jens Petter Duestad, sjef for kontrollsentralene i Avinor, til NRK.

Stort utbrudd

Geolog Hjorleifur Sveinbjörnsson forteller at en hvit røyksky strekker seg 19 kilometer opp i lufta.

– Det er et veldig kraftig utbrudd, og vulkanskyen har allerede steget høyere enn i fjor, sier Sveinbjörnsson til Dagbladet.

Han tror utbruddet vil kunne vare i én uke. Geologen tror ikke dette utbruddet vil få like store konsekvenser for flytrafikken som utbruddet i fjor.

– Vi har allerede innført flyforbud 121 nautiske mil rundt vulkanen, men skyen vil mest sannsynlig drive i en annen retning og ikke ramme Europa like mye som i fjor. Den vil drive nordover, sier Sveinbjörnsson.

Han legger til at vulkanskyen foreløpig inneholder mer damp enn aske.

Myndighetene varslet

Islands største isbre Vatnajökull ligger ti mil sørøst for Eyjafjallajökull, hvor fjorårets vulkanutbrudd førte til store problemer i luftfarten som følge av vulkansk aske.

Islands beredskapsmyndigheter er blitt varslet om utbruddet, skriver Iceland Review Online. Det er umulig å si hvor stort utbruddet er, sier Víðir Reynisson i det islandske direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap til avisa Vísir.

Ventet på utbrudd

Allerede i oktober i fjor varslet direktoratet at store mengder smeltevann strømmet ned fra Vatnajökull, noe som tydet på at et nytt vulkanutbrudd var nært forestående.

Bresjøen Grimsvötn ligger under isdekket, og det er herfra smeltevann strømmet ned. Forrige gang det var utbrudd under Grimsvötn var i 2004, og dette utbruddet førte til at flytrafikken til Island ble forstyrret i en kortere periode.

Geofysiker Pall Einarsson understreker at Grimsvötn er en kraftig vulkan og at utbruddet derfor blir nøye overvåket. Men han minner om at de forrige gangene vulkanen spydde ut stein og aske, så førte det ikke til store skader.

– Utbruddet nå kommer fra samme krater som de tre forrige utbruddene, som alle var små, sier Einarsson til avisa Morgunbladid.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy