USA: – Viktig med åpenhet rundt valg av IMF-sjef

IMFs nestsjef John Lipsky håper valget av pengefondets neste leder vil skje gjennom en åpen prosess. Foto: Reuters/Scanpix
IMFs nestsjef John Lipsky håper valget av pengefondets neste leder vil skje gjennom en åpen prosess. Foto: Reuters/Scanpix

Den neste sjefen for IMF bør velges på grunnlag av sine kvalifikasjoner, framholder pengefondets fungerende leder John Lipsky.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han sier det er enighet blant IMF-medlemmene om at utvelgelsesprosessen skal være åpen og basert på kvalifikasjoner.

– Forhåpentligvis så betyr ikke åpen at den bare er åpen for noen, sa Lipsky torsdag.

Den amerikanske økonomen la til at det kan hende det vil ta litt tid før en ny leder er klar til å overta etter overgrepssiktede Dominique Strauss-Kahn, som trakk seg tidligere denne uken.

Les også: Strauss-Kahn må selv betale sine voktere

Misnøye i sør

Helt siden Det internasjonale pengefondet (IMF) ble opprettet i 1945, har et uformelt system sørget for at organisasjonen alltid har vært ledet av en europeer. Til gjengjeld har jobben som sjef for Verdensbanken alltid gått til en amerikaner.

Mange utviklingsland er imidlertid lite tilfreds med at sjefsjobbene i to av verdens mektigste organisasjoner fordeles i henhold til en «gentleman’s agreement» fra slutten av andre verdenskrig.

Blant annet Brasil har tatt til orde for at kandidatenes kvalifikasjoner, og ikke deres nasjonalitet, må være det avgjørende når den neste IMF-sjefen skal utpekes.

Spår tradisjonelt valg

Også den amerikanske finansministeren Timothy Geithner sier han mener pengefondets nye leder bør velges gjennom en «åpen prosess».

Uttalelsen kan tyde på at han er lydhør for synspunktene til utviklingsland med raskt voksende økonomier og egne kandidater til jobben som IMF-sjef.

Men til tross for amerikanernes retorikk så tror flere kilder med god kjennskap til pengefondet at tradisjonen vil bli videreført også i år.

– Realiteten er at denne prosessen kommer til å ende med at en europeer får jobben, sier en canadisk tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt.

– Frykter tap av kontroll

Andre kilder tror USA til slutt kommer til å støtte en europeisk kandidat for ikke selv å risikere å miste kontrollen over Verdensbanken. Spørsmålet er spesielt følsomt siden den amerikanske Kongressen om kort tid skal diskutere nye bevilgninger til banken, som har i oppgave å fremme økonomisk utvikling i fattige land.

– Jeg tror ikke Kongressen er rede til å oppgi kontrollen over noen av disse organisasjonene. Men før eller siden vil Kongressen og amerikanerne måtte se hva som foregår i verden. USA styrer ikke lenger alt, sier økonom Arvind Subramanian, som jobber for tankesmien Peterson Institute.

En av de heteste europeiske kandidatene til IMF-jobben er den franske finansministeren Christine Lagarde. Dersom utviklingslandene faktisk skulle klare å utmanøvrere Europa, peker flere på tyrkiske Kemal Dervis som en mulig ny IMF-sjef.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Personvernpolicy