Meny

- Hvor skal dette ende?

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grekerne raser over kuttkravene.

Sinte demonstranter går i tog mot regjeringens kuttplaner i Hellas, skriver Dagens Næringsliv. Opprørspolitiet i landet hindrer dem fra å nå frem til Parlamentet. De 1.000 demonstrantene er kommunalt ansatte som barnehageansatte, lærere og regjøringspersonal. Et år etter at landet fikk sin første krisepakke fra EU på 110 milliarder euro er temperaturen på kokepunktet.

- De vil ha oss til å jobbe 40 timer i uken uten å betale oss mer penger. Jeg er eneste lærer i en klasse med 30 elever, med en årslønn på litt over 10.000 euro (80.000 kroner). Jeg er ikke interessert i å jobbe mer og tjene enda mindre, sier barneskolelærer Joan Soura.

Påminnelser om at landet i en årrekke har brukt mer penger enn det har og at det må refinansiere gammel gjeld preller av. De offentlige ansatte vil ikke være med å plukke opp regningen.

- Så hvor skal man spare pengene da?

- Ikke her i alle fall. du får spøøre politikerne. De får finne en annen måte å gjøre det på, sier Christantos Kiriazis som er ansatterepresentant for renholdspersonalet. Han mener det skjuler seg penger ett eller annet sted i Aten:

- Vi fikk 110 milliarder euro i fjor. Hvor disse er blitt av? Mye forsvant til greske banker. Men det må finnes mer.

Mens demonstrantene gikk i gatene, snakket IMFs utsending til Hellas Poul Thomsen om grekernes manglende evne til å kutte:

- Uten at spareprogrammet intensiveres, vil det hele spore av, sa Thomsen i møte med finansanalytikere i Hellas.

Les også:

Hellas senker euroen

IMF-siktelse setter gresk krisehjelp i fare

1 av 4 oljefondkroner i trøbbelpapirer

Ett steg nærmere kriselån

Privatøkonomi
Populært