Meny

Mot trangere tider for forbrukerne

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets la onsdag fram bankens makroøkonomiske rapport under en pressekonferanse i Oslo (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Raskere renteoppgang, dyrere mat og et markert fall i boligprisene etter 2012. Nordeas økonomiske eksperter tror nordmenn flest går trangere tider i møte.

Utsikter til en kraftigere lønnsvekst trekker i motsatt retning, men festen synes snart å være over for norske forbrukere. I en fersk rapport om de økonomiske utsiktene i årene som kommer, påpeker Nordea Markets at den særnorske, lave inflasjonen står for fall.

– Etter våre vurderinger bygger det seg nå opp et visst inflasjonspress som vil endre situasjonen utover høsten, mener sjeføkonom Steinar Juel.

Han poengterer at den økonomiske veksten i Norge blir god både i år og neste år, drevet av privat forbruk og sterk oppgang i investeringene.

Fall i boligprisene

Ifølge Nordea Markets vil inflasjonen bli høyere enn Norges Bank har lagt opp til. Det vil igjen føre til hurtigere renteoppgang enn anslått. Ifølge banken vil styringsrenten om to år dobles til 4,5 prosent. Og høyere rente innebærer lavere vekst i boligprisene, endatil et fall.

– Vi venter at boligmarkedet vil dempes markert etter 2012 og at prisene da vil begynne å korrigeres ned. Ikke i form av et krakk, men en gradvis prisnedgang, skriver Nordeas Katrine G. Boye i rapporten.

Hun slår fast at boligprisene fortsetter å øke i raskt tempo. Med unntak av april, har boligprisene sesongjustert steget med mer enn 1 prosent i gjennomsnitt per måned siden sensommeren i fjor.

Les mer om dette: - Trykket er høyt

Sjeføkonom Steinar Juel slår på sin side fast at boligprisene er i ferd med på bli for høye til å tåle en styringsrente på 4–5 prosent.

– Men Norges Bank synes i rentesettingen å ha blitt mer opptatt av den risiko høye boligpriser og høyt gjeldsnivå hos husholdningene representerer, skriver han.

Onsdag meldte også DnB NOR om en renteoppgang på 0,25 prosentpoeng for sine lånekunder fra 6. juli, som første bank ut etter at styringsrenten ble satt opp i forrige uke.

Usikre tider

Ifølge Nordea Markets må norske forbrukerne regne med en sterk økning i matvareprisene framover.

– Det er bare et spørsmål om tid før prisene vil øke. Relativt god forbruksvekst framover vil gjøre det lettere for butikkene å øke prisene utover året, skriver Nordea Markets Erik Bruce i rapporten.

Men selv om forbrukerne må forberede seg på å betale mer for varene i butikkene og til banken i form av høyere rente, går Norge så det suser. Arbeidsmarkedet er enda strammere enn ventet, noe som presser lønningene i været. Nordea forventer en lønnsvekst på 4 prosent i år og 4,75 prosent i 2012.

Kalkulator: Slik blir din økonomi i årene fremover

At forbruksveksten ser ut til å ha vært mindre i første kvartal enn den var i fjor høst, beskriver Nordea Markets som en midlertidig pause forårsaket av høye strømpriser. Fortsatt er det slik at de største farer for norsk økonomi er å finne utenlands.

– Oljeprisen og andre råvarepriser utgjør også framover en betydelig risiko. Det samme gjør statsgjeldsproblemene i sørlige euroland, heter det i rapporten.

Høyere renter og kraftigere lønnsvekst vil også føre til et økt press mot kronen, som Nordea Markets forventer at vil styrke seg mot euroen, og sannsynligvis bidra til et mer moderat rentenivå enn hva som ellers hadde vært tilfellet.

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært