Meny

Økonomer advarer Hellas

En restrukturering av grekernes utenlandsgjeld vil være en oppskrift på katastrofe, mener styremedlem Jürgen Stark i Den europeiske sentralbanken (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En restrukturering av grekernes utenlandsgjeld vil være en oppskrift på katastrofe, mener styremedlem Jürgen Stark i Den europeiske sentralbanken (ECB).

Det er en illusjon å tenke at en restrukturering av gjelden vil kunne bidra til å løse problemene som Hellas står overfor, sa Stark da han onsdag deltok på en rundebordskonferanse i Lagonissi utenfor Aten.

– Gjeldsrestrukturering er en oppskrift på katastrofe, fortsatte han.

Les: – Hellas kan få mer tid til å betale gjelda

Stark mener at det å slette gjeld eller endre betingelsene på utenlandsgjelden vil undergrave sikkerheten på greske statsobligasjoner på en slik måte at greske banker blir «feid vekk» ettersom de trenger obligasjonene til å ta opp lån fra ECB.

Les: - Dette går bare én vei

Under den samme konferansen uttalte en representant for Det internasjonale pengefondet (IMF) at Hellas må øke takten på de strukturelle reformene hvis ikke forsøket på å gjenreise landets økonomi skal «spore av».

– Det er meget viktig at det skjer en betydelig opptrapping av restruktureringsreformene i offentlig sektor, sa Poul Thomsen, som leder IMFs kontor i Hellas.

Les: Nytt rentesjokk for Hellas

I kulissene til et møte mellom EUs finansministre i Brussel tirsdag sa sjefen for eurosonen, Jean-Claude Juncker, at det kan bli nødvendig å foreta det han kaller en «myk reforhandling» av Hellas’ gjeld. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært