Meny

Flere krever raskt lederskifte i pengefondet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presset på den overgrepssiktede IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn øker. Kravene om at han må trekke seg fra stillingen, vokser i styrke.

Fram til nå har regjeringen i USA vært forsiktig i sine uttalelser, men tirsdag ba finansminister Timothy Geithner om at Det internasjonale pengefondet (IMF) i det minste må utnevne en ny midlertidig leder.

– Jeg kan ikke kommentere saken, men Strauss-Kahn er åpenbart ikke i en posisjon hvor han kan lede IMF, påpekte Geithner.

Se også: - Han kan ikke lede IMF nå

Etter at han ble siktet for voldtektsforsøk i helgen, sitter IMF-sjefen nå bak lås og slå på den beryktede fengselsøya Rikers Island i New York.

Her holdes han isolert fra de andre fangene, og en talsmann for IMF hevder at fondet overhodet ikke har vært i kontakt med sin egen toppsjef etter at skandalen var et faktum.

Les også: Strauss-Kahn bak lås og slå på fengselsøy

– Det vil naturligvis være viktig å ta kontakt med ham når tiden er moden, framholder talsmann William Murray.

– Ideelt om han går

Offisielt har det foreløpig ikke skjedd endringer i IMFs toppledelse. Men et medlem av fondets styre, som ikke ønsker å bli navngitt, mener det vil være ideelt hvis Strauss-Kahn selv velger å trekke seg.

Andre medlemmer av styret har angivelig ikke noe ønske om et umiddelbart lederskifte. Flere styremedlemmer bekrefter at fondet vil ta kontakt med Strauss-Kahn for å høre om han selv ønsker å fortsette i stillingen.

Les også: Leter etter DNA-bevis på IMF-sjefen

Ny nestsjef?

Mens IMF-sjefen befinner seg i en heller vanskelig posisjon på Rikers Island, er det nestsjefen, amerikaneren John Lipsky, som har overtatt den daglige ledelsen av fondet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vurderer USA å foreslå at Lipsky byttes ut med landsmannen David Lipton, som i dag er rådgiver i Det hvite hus. Dette er ikke offisielt bekreftet, men Lipsky har uansett varslet at han vil trekke seg fra sin stilling i IMF i august.

– Kan skade fondet

Også i Europa stilles det spørsmål ved hvor lenge Strauss-Kahn kan fortsette som IMF-leder. Den østerrikske finansministeren Maria Fekter svarer slik på spørsmål om ikke franskmannen bør trekke seg:

– I denne situasjonen, hvor han er nektet løslatelse mot kausjon, må han vurdere om alternativet er at han skader organisasjonen.

Les også: - Strauss-Kahns advokat avviser voldtektsforsøk

Flere viktige utviklingsland har tidligere tatt til orde for en endring av systemet som sikrer at sjefsstillingen i IMF alltid går til en europeer. Regjeringen i Sør-Afrika har nå stilt seg bak dette kravet, mens Brasil noe overraskende gir uttrykk for at Strauss-Kahn bør fortsette.

– Jeg er rystet over situasjonen og håper virkelig at situasjonen løser seg slik at Dominique kan komme tilbake. Han er trolig en av de beste IMF-sjefene vi har hatt de siste årene, sier den brasilianske finansministeren Guido Mantega til TV-stasjonen GloboNews.

Les også: Strauss-Kahn i varetekt

Gresk bekymring

Samtidig er det bekymring i Hellas for at IMFs neste leder vil være mindre innstilt på å redde europeiske land som er rammet av gjeldskrise.

Lederen for gruppen av finansministre fra eurolandene, Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, uttalte mandag at det var altfor tidlig å diskutere et mulig lederskifte i pengefondet. Han pekte på at Strauss-Kahn så langt verken er blitt funnet skyldig eller dømt for noen forbrytelse.

Dersom IMF-sjefen blir dømt, risikerer han opptil 25 år i fengsel. Amerikanske jusseksperter mener det kan gå et halvt år før rettssaken er i gang.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært