Meny

Ser slutten på dollarens dominans

Den amerikanske dollaren vil få sterkere konkurranse fra andre valutaer i fremtiden kommer det frem i en ny rapport fra Verdensbansken. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vesten mister grepet om verdensøkonomien. Om 15 år vil dollar og euro dele verden med kinesiske renminbi, og utviklingsland vil stå for halvparten av all den økonomiske veksten.

Disse spådommene er å lese i rapporten «Multipolarity: The New Global Economy», som ble sluppet av Verdensbanken i dag.

- Den raske veksten til de fremvoksende økonomiene har drevet frem et skifte, der sentrene før økonomisk vekst er spredd mellom både utviklede land og utviklingsland. Det er en virkelig flerpolar verden, sier Verdensbankens sjeføkonom Justin Lin i en pressemelding.

Den økonomiske veksten i verden er i ferd med å bli bredere fordelt, uten dominans av ett enkelt land.

De «fremvoksende økonomiene» - utviklingsland og mindre rike land som opplever en rask økonomisk vekst - endrer det økonomiske tyngdepunktet i verden, ifølge rapporten.

- Multinasjonale selskaper fra fremvoksende økonomier er i ferd med å bli en viktig kraft i å omdanne global industri, med raskt voksende investeringer mellom sør og nord. Internasjonale finansinstitusjoner må endre seg raskt om de skal klare å holde følge, formaner Lin.  

Dro fra under finanskrisen

Mens investeringer og handel tidligere gikk mellom rike land og fattige land, er dette mønsteret i ferd med å forandre seg. Utviklingsland står for en større del av verdenshandelen enn før. Mer enn en tredjedel av direkte utenlandsinvesteringer i utviklingsland kommer nå fra andre utviklingsland. Utviklingslandene har utviklet sine egne multinasjonale selskaper.

Mens de tidligere var avhengig av å selge til markedene i rike land, har mange utviklingsland utviklet store middelklasser og betydelig innenlandsk etterspørsel. Mens de rikeste landene tidligere satt på på to tredjedeler av verdens valutareserver, er nå de største valutareservene i utviklingslandene og de fremvoksende økonomiene.

Samtidig har risikoen ved å investere i fremvoksende økonomier gått betydelig ned.

Land som Brasil, Chile og Tyrkia betaler nå betydelig lavere rente på sin statsgjeld enn flere europeiske land, heter det i rapporten. Den globale finanskrisen, som rammet Vesten hardere enn resten av verden, har gjort dette skillet enda tydeligere.

Vokser dobbelt så raskt

Verdensbanken anslår at de «fremvoksende økonomiene» vil ha en dobbelt så stor økonomisk vekst som de «avanserte» økonomiene i årene som kommer.

I 2025 vil den økonomiske veksten i hovedsak komme fra disse landene. Seks land - Brasil, Kina, India, Indonesia, Sør-Korea og Russland - ventes å stå for halvparten av den økonomiske veksten i verden.

Likevel vil USA, Storbritannia, Euroområdet og Japan fortsette å spille en viktig rolle i verdensøkonomien.

- I løpet av det neste tiåret vil Kinas størrelse og den raske globaliseringen av deres selskaper og banker sannsynligvis føre til at renminbi (den kinesiske valutaen) vil spille en viktigere rolle. Det mest sannsynlige scenariet i 2025 vil være flere valutaer sentrert rundt dollar, euro og renminbi, sier Mansoor Dailami, som har skrevet rapporten.

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært