Meny

Tror renten i Norge vil rykke fra

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Sigbjørn Johnsens ambisjon for det reviderte statsbudsjettet er at norske renter ikke skal øke mer enn rentene internasjonalt. Det vil han ikke klare, ifølge eksperter.

-Vi skal prøve alt vi kan å få til at rentedifferansen ikke øker, sier finansminister Sigbjørn Johnsen da han i går la frem et noe strammere revidert nasjonalbudsjett for 2011.

Les også: - Fremstår som kutt (men det er det ikke)

Men økonomer Dagens Næringsliv har snakket med, tror ikke Johnsen vil greie å hindre en særnorsk renteøkning.

- Rentedifferansen vil øke, sier professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI.

Hun påpeker at det nå er god fart i norsk økonomi, og at Johnsens forsiktige innstramning ikke på langt nær er tilstrekkelig til å motvirke effekten av økt etterspørsel fra resten av økonomien.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets er enig.

- Jeg tror rentedifferansen kommer til å øke og kronen vil styrke seg, sier hun.

Også sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank venter en særnorsk renteøkning.

- Budsjettet vil ikke bidra til å øke rentedifferansen, men det vil heller ikke hindre at differansen kommer til å øke, sier han.

Jullum påpeker at en rekke av Norges handelspartnere må stramme kraftig til i sine budsjetter på grunn av gjeldsproblemer, og at konsekvensen vil være lav rente fremover. Samtidig bidrar den høye oljeprisen til å øke aktiviteten i Norge, mens den virker dempende hos oljeimporterende handelspartnerne.

Søt lønnskløe gir sur rentesvie

Det påpekes at norsk lønnsvekst er dobbelt så høy som i Europa, noe som innebærer at også rentene burde være dobbelt så høye for at norske boligkjøpere skulle stått overfor samme realrente.

Johnsen roses imidlertid for at Norge nå for første gang siden før finanskrisen bruker mindre enn den såkalte handlingsregelen - fire prosent av verdien av oljefondet - som er den beregnede årlige avkastningen.

Finansminister Sigbjørn Johnsen erkjenner at han har en krevende jobb foran seg - for også neste års budsjett må være stramt om han skal lykkes med planen om å hindre at norske renter løper fra rentene i utlandet.

- 2012-budsjettet blir veldig viktig for renteutviklingen i Norge fremover. Så regjeringen og jeg har en ganske tøff jobb fremfor oss, for det er mange som vil ha mer penger og forventningene øker ettersom inntektene øker, sier Johnsen.

Les også: Tror på økt sysselsetting i 2012

Les også på DN Privatøkonomi:

Derfor blir boligprisene enda høyere

Melding til Siv: Frps skattelettelser er pinglete

Bank ble ikke butikk

Privatøkonomi
Populært