Meny

Revidert budsjett

- 13 milliarder i gratis bagasje

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men selv om veien tilbake til handlingsregelen ble en spasertur for finansminister Sigbjørn Johnsen, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen at det vil være urimelig å kreve at han kutter mer.

Regjeringen legger opp til at årets statsbudsjett kommer tilbake på den riktige siden av handlingsregelen. Men sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities understreker at innstramningen kommer nærmest av seg selv.

- Det er ikke slik at budsjettforbedringen skyldes aktive politikkgrep, sier Andreassen til DN.no.

Får milliarder gratis

Da regjeringen tidligere i år gjorde opp regnskapet for fjoråret viste det seg at underskuddet ble på 112 milliarder kroner - og ikke de 125 milliarder kroner som man opprinnelig trodde. Denne bedringen tar regjeringen med seg inn i årets budsjett.

- Da fikk vi 13 milliarder i gratis bagasje, sier Andreassen.

Tilsammen er budsjettbalansen i årets budsjett bedret med rundt 15 milliarder kroner sammenlignet med forslaget fra ifjor høst. Andreassen peker på at anslagene for inntektene utenom olje har steget med 24 milliarder kroner.

- Det er mye. Det skyldes ikke at man har økt skattesatsene eller gjort noe annet for å øke inntektene. Det er anslagene på inntektene som øker som en følge av en bedre økonomi og andre forhold, sier Andreassen.

- Når vi måler en finanspolitisk innstramning er det ikke fordi de har gjort noen ting, men fordi økonomien går bedre.

Handlingsregelen lever!

Han understreker imidlertid at vi opplevde den samme effekten da budsjettet gikk motsatt vei, med fallende inntekter og økte utgifter i 2008 og 2009.

- Økningen i underskuddet den gangen skyldtes heller ikke at det ble vedtatt utgiftsøkninger på 40 milliarder kroner. Det var bare slik budsjettet ble, sier Andreassen.

Han mener budsjettet nå gir «en liten innstramning».

- Og oppløftende nok: Det var mange som erklærte handlingsregelen for død og begravet i 2008 og 2009, da inntektene falt og utgiftene økte. Det vi ser nå er at vi er tilbake under handlingsregelen igjen. Det viser at regelen står sterkere enn mange av de bekymrede trodde den gangen. Det viser også at vi har en retningslinje i den økonomiske politikken som fungerer. Så kan vi diskutere om de var heldige og så videre.

- Men bunnlinjen er at handlingsregelen er en krittstrek som har stor betydning for den økonomiske politikken. Og takk og pris for det, sier Andreassen.

Urimelig å kreve mer

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) mener det er viktig at budsjettet ikke øker presset på renten. Andreassen peker på at innstramningen er mer eller mindre ubetydelig i forhold til Norges Banks rentesetting.

- Det er en dempning av pengebruken, i alle fall på balansen. Men bidraget vi snakker om er lite i forhold til de andre normale endringene i økonomien, som er så vanvittig mye større. I oljeinvesteringer, boliginvesteringer, privat forbruk, import og eksport og så videre. Så når Norges Bank skal lage en ny rentebane, vil ikke dette synes i anslagene for de økonomiske endringen fremover, sier Andreassen.

- Burde regjeringen kuttet mer?

- Vi har en pengepolitikk som gjør hva den kan for å få opp inflasjonen med en rente som ligger hinsides under enn normal rente. Å da kritisere politikerne for å ikke stramme til enda mer på budsjettet, synes jeg er nesten urimelig, sier Andreassen.

Les også:

- Fremstår som kutt

- Johnsen strammer inn

Dette «frykter» regjeringen


Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært