Meny

Revidert budsjett

Håver inn 23 oljemilliarder ekstra

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Senterpartiet) (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje- og energiminister Ola Borten Moe jekker forventningene til oljeprisen og oljeinntektene i år kraftig opp etter å ha bommet kraftig i statsbudsjettet ifjor.
Les flere økonomisaker

Ifjor høst ventet regjeringen 288 milliarder kroner i oljeinntekter - eller netto kontantstrøm fra oljevirksomheten som Finansdepartementet kaller det.

Det er summen av betalte skatter og avgifter fra oljeselskapene, innbetalinger fra SDØE-andelene og aksjeutbytte fra Statoil.

Nå, bare et halvt år senere, venter regjeringen 311 milliarder i oljeinntekter i år.

- Petroleumsnæringen er den største og viktigste næringen i Norge. En høy oljepris og et høyt aktivitetsnivå legger til rette for høy verdiskapning. En anslår at næringen i 2011 vil bidra med over 311 milliarder kroner til statskassen. Dette tilsvarer mer enn ti samferdselsbudsjett, sier olje- og energiminster Ola Borten Moe.

Av dette utgjør betalte skatter og avgifter 189 milliarder, mens inntekter fra SDØE utgjør 109 milliarder kroner. I tillegg kommer anslått utbytte fra Statoil på 13 milliarder kroner. Til sammenligning anslås den totale verdien av olje og gass-eksporten til Norge å være verdt 570 milliarder kroner i 2011 - vel 70 milliarder høyere enn i 2010.

Inntektene er basert på en ganske edruelig oljepris.

I nasjonalbudsjettet i vår ventet Borten Moe 485 kroner i gjennomsnittlig oljepris i år. Med en dollarkurs på 6 tilsvarte det en oljepris på i underkant av 70 dollar per fat. Det var en kraftig bommert. Etter første halvår har nordsjøolje ligget på nær 620 kroner per fat. Olje- og energidepartementet bommet altså med 135 kroner per fat når årets oljeinntekter skulle beregnes.

I revidert budsjett legger regjeringen derimot til grunn en oljepris på 575 kroner fatet for 2011. Men fjorårets statsbudsjett har dollarkursen falt kraftig og er i dag verdt under 5,5 kroner. Med dagens dollarkurs utgjør regjeringens nye oljeprisestimat rundt 105 dollar fatet. Det er likevel fortsatt 45 kroner per fat under hva oljeprisen har vært så langt i år.

Ola Borten Moe legger ikke skjul på at det er uroen i Nord-Afrika og Midtøsten som gjør at ekstramilliardene strømmer inn til statskassen.

- Sterk vekst i etterspørselen etter olje, stans i oljeeksporten fra Libya og uro i andre oljeeksporterande land i Midtøsten og Nord-Afrika bidrar til prisøkningen, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Les også:

- Johnsen strammer inn

- Det er mange kapitalister som driver slik

Ampera blir hybrid 

Dette «frykter» regjeringen

Privatøkonomi
Populært