Meny

Revidert budsjett

Hever anslaget for boliginvesteringer

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boliginvesteringene anslås å øke med 7 prosent, etter nedgang i de tre foregående årene.

Det kommer frem i Revidert nasjonalbudsjett.

De lave rentene har, sammen med veksten i inntektene og lav arbeidsledighet, også bidratt til sterk vekst i boligprisene de siste årene.

Siden omslaget i desember 2008 har prisene i gjennomsnitt økt med vel trekvart prosentpoeng per måned, og er nå om lag 25 prosent høyere enn de var på bunn (nominelt og sesongjustert). Sammenlignet med det forrige toppnivået i juni 2007 er prisene 12,5 prosent høyere, mens de korrigert for inflasjon har økt med vel 1,5 prosent.

Den sterke veksten i boligprisene må også ses i sammenheng med lav nybyggingsaktivitet de siste årene.

Tror på økt boligbygging

Mot slutten av fjoråret og inn i 2011 har imidlertid boligbyggingen igjen tatt seg opp. Siden november ifjor har det i gjennomsnitt blitt igangsatt om lag 2.200 boliger per måned, opp fra en gjennomsnittlig igangsetting på 1.700 boliger i de to foregående årene, men fortsatt klart lavere enn i årene før finanskrisen.

Høyere ordretilgang og -reserver og markert oppgang i boligprisene tilsier bedret lønnsomhet og videre oppgang i boligbyggingen fremover, heter det i Revidert nasjonalbudsjett.

I denne meldingen er det lagt til grunn en igangsetting på 24.000 nye boliger i 2011, opp fra vel 21.000 i 2010.

Boliginvesteringene er anslått å øke med syv prosent, etter nedgang i de tre foregående årene. Både anslagene for igangsetting og boliginvesteringer er noe oppjustert siden Nasjonalbudsjettet 2011.

Les også:

Boligprishopp i april

- Sannsynlig med boligkrakk i Norge

- Folk tåler 40 % høyere bokostnader

Derfor blir boligprisene enda høyere

Populært