Meny

Kommunene får fire frie milliarder ekstra

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen gir fire milliarder kroner ekstra i frie inntekter til kommunene. Det er ikke nok, mener kommunene.

Flere rødgrønne politikere sier til Aftenposten at det økte tilskuddet skal være nok til å sikre at kommunene kan opprettholde dagens tjenestetilbud.

Kommunenes interesseorganisasjon KS mener derimot at endringer i befolkningen og økte pensjonsutgifter gjør det nødvendig med betydelige økninger. Fredag legger regjeringen fram kommuneproposisjonen, som er kommunenes budsjett for neste år.

I tillegg til de frie overføringene, som kommunene disponerer fritt, ligger det også an til en økning i øremerkede midler. Som en følge av samhandlingsreformen, overfører staten ytterligere 5 milliarder for å dekke utgiftene til de oppgavene kommunene overtar.

Arbeiderpartiet har fått gjennomslag for at det skal gis bedre insentiver til kommuner som slår seg sammen. Små kommuner som gjør dette, skal få beholde sine tilskudd lenger enn under dagens ordning.

I tillegg blir ordningen med samkommuner lovfestet. Dette er en slags «sammenslåing light», som formaliserer samarbeid under et nytt regelverk. Det er SV og Sp som har kjempet gjennom dette alternativet til kommunesammenslåing.

Privatøkonomi
Populært