Meny

Både LO og NHO advarer mot høy kronekurs

NHO-sjef John G. Bernander og LO-leder Roar Flåthen. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO og NHO frykter Norges Banks renteøkning vil føre til en sterkere kronekurs som setter arbeidsplasser i konkurranseutsatte næringer i fare.
Kalkulatorer

Renteendringens betydning
Kalkulatoren regner ut hvor mye en renteendring betyr for deg per måned.

Annuitetslån og renteendring
Denne kalkulatoren beregner hvor mye terminbeløpet endrer seg på et annuitetslån.Beløpet endrer seg ikke med det samme som renteendringen. Når renten settes ned, går avdragsdelen noe opp.

Hvor mye kan du låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger. Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Rente- og lønnsendring
Kalkulatoren viser hvilken effekt rente- og lønnsendringer har på den disponible inntekten din.

Gode økonomiske utsikter førte til at Norges Bank torsdag satte opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent. Norsk økonomi er på vei opp av lavkonjunkturen og tiden med rekordlav rente kan være over i denne omgang. I løpet av høsten kan det komme to nye renteøkninger. Det bekymrer både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene.

– Renteøkningen rammer særlig de av landets bedrifter som konkurrerer med utlandet, sier sjeføkonom Tor Steig i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Les: Norges Bank satte opp renten

Selv om det norske rentenivået fortsatt er historisk lavt, er det høyere enn hos mange av våre handelspartnere.

– Den sterke kronekursen vi har nå er ikke bra for næringslivet, istemmer leder i Landsorganisasjonen (LO) Roar Flåthen.

Andre vurderinger

Norges Bank styrer rentepolitikken etter et inflasjonsmål på 2,5 prosent. Dagens prisstigning ligger langt unna det, noe som burde tale for å holde renta lav. Men sentralbanksjef Øystein Olsen peker på at det er utsikter til at prisene vil øke i løpet av det neste året.

LO-lederen mener at Norges Bank tradisjonelt legger for sterk vekt på boligprisene når de fastsetter styringsrenta. I stedet vil Flåthen at det må legges mer vekt på konsekvensene kronekursen har for konkurranseutsatt industri.

– Vi oppfordrer sentralbanksjefen til å legge mer vekt på hvilken betydning rentehevinger får for norsk kronekurs enn det som har blitt gjort, sier Flåthen.

Reiselivsnæringen er blant næringene som blir hardest rammet av kronekursen.

Les: - Det var på tide med renteøkning nå

– I motsetning til andre bransjer har reiselivsnæringen alle kostnader i Norge, og derfor slår høy kronekurs ekstra hardt ut, sier kommunikasjonssjef Kristin Gyldenskog i NHO Reiseliv.

– Umusikalsk

Fredag presenterer finansministeren regjeringens reviderte nasjonalbudsjett.

– I utformingen av den økonomiske politikken legger vi stor vekt på hensynet til konkurranseutsatt sektor og bærekraftige statsfinanser på lang sikt. Budsjettet skal ikke bidra til en særnorsk renteoppgang som styrker krona og setter arbeidsplasser i fare, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Men NHO reagerer på at styringsrenten settes opp dagen før regjeringen kommer med revidert nasjonalbudsjett.

– Renten blir satt opp dagen før finansministeren får vist kortene. Pengepolitikken og finanspolitikken bør sees i sammenheng. Dette er rett og slett umusikalsk, sier Gyldenskog.

Gode tider

Det er de gode økonomiske tidene som er hovedårsaken til at Norges Bank velger å sette opp styringsrenta. Norges Bank mener at kapasitetsutnyttelsen i norsk økonomi er nær et normalt nivå, og viser til en fortsatt oppgang i verdensøkonomien, til tross for usikkerheten om utviklingen i Irland, Portugal og Hellas.

Kalkulator: Dette betyr renteøkningen for deg

– Oppgangen i norsk økonomi har fått godt feste. Flere andre sentralbanker har satt opp renta. Hensynet til å stabilisere aktiviteten og inflasjonen et stykke fram i tid, taler for at renta bør opp, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Torsdagens renteøkning er den første siden 5. mai i fjor.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært