Meny

- Det var på tide med renteøkning nå

- VIKTIG SIGNAL: Sjeføkonom Frank Jullum håper renteøkningen sender et viktig signal til norske husholdninger. Foto: Fokus Bank

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjeføkonom Frank Jullum mener at det var på høy tid at Norges Bank satte opp renten.

Norges Bank valgte torsdag å sette opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent. Det er første gang på ett år at sentralbanken rører renten.

- Noen ganger er det på tide å «walk the walk». Nå har Norges Bank «talked the talk» i et års tid, og det var på tide at de nå gjennomførte, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til DN.no.

LES OGSÅ: Vil ha slutt på billige boliglån

Han har vært blant økonomene som lenge har argumentert for at Norges Bank burde sette opp renten. Norges Bank har imidlertid utsatt renteoppgangen ved flere anledninger. Det har bidratt til at boligprisene har løpt løpsk, og nordmenn har tatt opp stadig mer gjeld.

Bekymret for gjelden

Sentralbanksjef Øystein Olsen har tidligere uttrykt bekymring for den store gjeldsbelastningen i norske husholdninger.

- Gjeldsbelastningen blant husholdningene er nå høyere enn før bankkrisen, sa sentralbanksjef Øystein Olsen til DN.no i april.

Husholdningenes gjeldsbelastning er på et historisk høyt nivå på over 200 prosent av disponibel inntekt. Ifølge Norges Bank er det ventet at gjeldsbelastningen vil stige ytterligere fremover.

LES OGSÅ: Analytikere spår raskere renteøkninger

- Jeg synes egentlig at det var på tide med en renteøkning nå. Det viktigste signalet er til husholdningene, som nå må skjønne at rentenivået faktisk skal opp, sier Jullum.

I tillegg gir det en realeffekt, fordi det blir dyrere å ha lån.

- Vi håper at dette kommer til å dempe prisveksten i boligmarkedet, uten at det gir en stor korreksjon, sier Jullum.

- Renten skal videre opp

Jullum tror at Norges Bank kommer til å holde seg til den planen de la opp til i pengepolitisk rapport, og at neste renteøkning kommer i september.

- Norges Bank gjentar synet de hadde i inflasjonsrapporten i mars, sier han.

LES OGSÅ: Frykter ikke rentehoppene

Han peker på at kapasitetsutnyttelsen i norsk økonomi er god, som veier i retning av at renten skal opp. Det er også fortsatt god vekst i global økonomi, men usikkerheten har økt.

- I tillegg noterer jeg meg at Øystein Olsen sier at arbeidsmarkedet har blitt litt strammere enn ventet, og at lønnsveksten var litt høyere enn ventet, sier Jullum.

Les også:

Norges Bank setter opp renten

- Sett opp renten så fort som mulig!

Vil selge Oslos oljefond

Gunlaug (86) krever en million av Acta

Privatøkonomi
Populært