Meny

Yara siktet av Økokrim

Jørgen Ole Haslestad, toppsjef Yara (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjødselsgiganten mistenkes for straffbare forhold. - Svært alvorlig for oss, sier toppsjef Jørgen Ole Haslestad.

Økokrim har tatt ut siktelse mot det norske gjødselsselskapet Yara International.

Yara igangsatte den 8. april en ekstern granskning og varslet samtidig Økokrim om mistanke om mulig straffbart forhold i forbindelse med selskapets investering i Lifeco i Libya. I forbindelse med den igangsatte granskningsprosessen er det fremkommet opplysninger fra en intern varsler om et annet forhold, og Yara har gått til Økokrim med disse opplysningene.

Forholdene daterer seg tilbake til perioden 2006-2007, og gjelder et prosjekt i India. Prosjektet tok sikte på å etablere en joint venture for produksjon og salg av gjødsel, men ble ikke realisert. Den foreløpige granskningen har påvist utbetaling på én million dollar til en tredjepart. Det er på grunnlag av disse opplysningene Økokrim har igangsatt etterforskning.

- Helt uavhengig av hva Økokrim konkluderer med er det svært alvorlig for oss at det kommer en siktelse. Vi samarbeider med Økokrim og avventer den videre etterforskningen. Jeg er fornøyd med at den granskningen vi har igangsatt også har brakt denne saken til overflaten, men skuffet over at den ikke kom på et tidligere tidspunkt dersom det viser seg at Yara har begått lovbrudd, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad.

- Er det noe jeg bør vetta?

Konserndirektør Tor Holba, som ledet Yaras prosjekt i Libya, varslet to ganger om mulig korrupsjon i forbindelse med investeringer i Libya. Daværende konsernsjef Thorleif Enger slo ikke alarm, skrev Dagens Næringsliv i midten av april. Dagens Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad reagerer på at ikke forgjengeren informerte ham om korrupsjonsmistankene. - Det siste jeg spurte Enger om da jeg overtok kontoret, var; «er det noe jeg bør vetta?». «Nei», var svaret han ga. Jeg synes det hadde vært naturlig at han hadde gitt beskjed, forteller Haslestad til DN.

Les også:

Fikk flere Libya-varsler

Yara-ledelsen mistenker mer Libya-juks

- Jeg vil bruke pengene før jeg dør

Danmark flommer over av uselgelige villaer

Privatøkonomi
Populært