Meny

Derfor blir boligprisene enda høyere

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges største meglerhus skrur opp prognosene.
Boligpriser

Boligprisutvikling
Med denne kalkulatoren kan du se hvilken verdiendring det har vært på eneboliger, delte boliger og leiligheter helt siden 1985. Du kan velge mellom over 60 forskjellige distrikter du vil se på. Grunnlaget er gjennomsnittet for året.

Boligprisutvikling alle boliger
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Boligprisutvikling eneboliger
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Boligprisutvikling leiligheter
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Med unntak av nedgangen i april har det vært uventet høy boligprisvekst siden september i fjor, fastslår DnB Nor Markets i en ny prognoserapport, som legges frem idag.

I 2010 steg boligprisene 8,3 prosent, og de skal bare fortsette oppover de nærmeste årene, mener meglerhuset, og oppjusterer sine prognoser for boligprisvekst i forhold til en rapport de la frem i januar:

2011201220132014
+9 % (8)+7,5 % (5)+5 % (4)2,5 % (0)


(Prognosene fra januar i parentes)

Dermed vil de gjennomsnittlige boligprisene i 2014 ligge 26 prosent høyere enn i 2010. Med andre ord; en bolig som kostet 3 millioner kroner i 2010, vil koste 3,8 millioner kroner i 2014, hvis prognosene slår til.

Derfor skal prisene opp

Meglerhuset peker på to hovedårsaker til prisgaloppen:

1. Begrenset tilbud:

Veksten i antall husholdninger er høy, samtidig som boligbyggingen er relativt lav.

- Vi venter sterk oppgang i boligbyggingen fremover, men det tar tid å øke tilbudet, skriver DnB Nor Markets.

2. Solid etterspørsel:

Husholdningene får en god inntektsvekst i årene som kommer, mener meglerhuset. I 2011 stiger årslønnen med 4,3 prosent, deretter 4,8 prosent i både 2012 og 2013.

Arbeidsledigheten skal ned fra 3,1 prosent i 2011 til 2,6 prosent i slutten av prognoseperioden. Og med flere sysselsatte og høyere lønnsvekst kommer høyere forbruk, påpeker DnB Nor Markets.

I tillegg peker meglerhuset på at rentenivået være lavt en god stund til.

- Likevel vil høye renteutgifter bremse forbruksveksten i husholdningene etter hvert. I 2013 må folk regne med en boliglånsrente på 6 prosent, mener DnB Nor Markets' analytikere. I dag ligger beste boligrente på rundt 3,15 prosent.

Folks renteutgifter etter skatt vil øke fra i underkant av 6 prosent av husholdningenes disponible inntekt i 2010 til en rentebelastning på 7 prosent i 2013, ifølge DnB Nor Markets.

Les også:

- Folk tåler 40 % høyere bokostnader

Tre år til med høyere boligpriser

Boligprisene faller

Danmark flommer over av usolgte villaer

Vil ha slutt på billige boliglån

Populært