Meny

Vil ha slutt på billige boliglån

NÆR SMERTEGRENSEN: - Boliglånsmarginene har falt veldig mye over tid og har nådd et nivå som er nær en nedre grense, mener DnB NOR-sjef Rune Bjerke. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smertegrensen er nær og bankene vil ha bedre betalt, sier banktopper.

Kampen om boliglånskundene rammer overskuddet i Fokus Bank og andre banker. Nå må bankene ta seg bedre betalt, sier Fokus-sjef Trond F. Mellingsæter til Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ: Alle låner mer

- Det sier seg selv Fokus-sjefen viser til at norske banker låner penger i markedet til rundt 3,2 prosent rente, litt avhengig av bankens størrelse og hvor solid den oppfattes å være.

- Press på marginene

- Bankene er godt kapitalisert og har hatt et par år uten noen særlig vekst. Det har ført til kriging om kundene og press på marginene. For øyeblikket ligger kundenes beste rentetilbud på 3,15 eller 3,20 prosent. Det er ikke en bærekraftig situasjon, det sier seg selv. Man har jo også kostnader knyttet til å gi lån. Lånene kommer ikke til å fortsette å være like billig som nå, sier Mellingsæter til DN.

Venter mange renteøkninger

Ifølge banken kan den leve med rentemarginer på sine utlån på 0,4-0,5 prosent over tid.

Fokus Bank venter renteøkning fra Norges Bank torsdag, fulgt av ytterligere to renteøkninger resten av året, og også fire-fem renteøkninger neste år og året deretter.

- Nær nedre grense

Også DnB Nor-sjef Rune Bjerke tror bankene nærmer seg en smertegrense for billige lån. - Jeg tror fortsatt konkurransen om privatkunder vil være forholdsvis tøff, også i en periode der rentene kommer til å stige. Men boliglånsmarginene har falt veldig mye over tid og har nådd et nivå som er nær en nedre grense. Det er større sannsynlighet for at marginen vil gå noe opp, enn at den forblir på dette nivået, sier Bjerke til Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ: - Folk tåler 40 % høyere bokostnader

Nordea tror som sine konkurrenter at boliglånsrentene skal opp, også fordi nye og strengere kapitalkrav til bankene vil gjøre det dyrere å drive bank på sikt.

LES OGSÅ:

- Sannsynlig med boligkrakk i Norge

Oslos folketall eksploderer - men ikke nødvendigvis boligprisene

- Klarer ikke å bygge nok boliger

Populært