Kan være lønnsomt med hagestell før salgNå er det høysesong for boligvisninger

FORNYELSE: Nye hagemøbler kan gi det lille ekstra, er tipset fra Krogsveen. Foto: Colourbox.no
FORNYELSE: Nye hagemøbler kan gi det lille ekstra, er tipset fra Krogsveen. Foto: Colourbox.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange vil selge boligen sin når det er grønt og fint i hagen. Her får du noen tips til hva du kan gjøre med uterommet, hvis du planlegger boligsalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå er det definitivt høysesong for boligvisninger, og det kommer det til å være ut juni, sier Odd Nymark, direktør i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

Han legger til at en del boligselgere venter til denne tiden av året, blant annet fordi de vil vise frem hagen.

Skal du på visning i helgen? Sjekk ABC Pengers visningsguide.

– Det er ikke alltid vi anbefaler å vente med å legge ut boligen nå, fordi konkurransen blir større i mai og juni. Men de siste månedene har etterspørselen vært såpass stor i forhold tilbudet at det er lite trolig at konkurransen vil få store konsekvenser for boligselgerne, sier Nymark.

- Kan brenne seg

Salgsdirektør Kent Victor Syverstad i DnB NOR bekrefter at det er travelt for meglerne i mai og juni.

- Og dette er nok primært fordi en stor andel av norske boliger har hageelementer, og det fremstår som hyggeligere å vise det frem nå enn vinterstid, sier Syverstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Boligprisene faller

Han tror i motsetning til Nymark at enkelte boligselgere kan komme til å brenne seg på å legge ut boligen i konkurranse med så mange andre.

- Mitt råd er at dersom man ikke får solgt i løpet av mai og juni, så bør man drøye til etterspørselen begynner å ta seg opp igjen etter sommerferien - i slutten av juli/begynnelsen av august, sier Syverstad.

- Jevnlig vedlikehold

Salgsdirektør i Krogsveen, Karsten Onsrud, mener at det kan lønne seg å gjøre en ekstra innsats i hagen før boligvisning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ser at folk kaster seg inn i kampen om en bolig fordi hagen tiltaler dem. Hagen er en del av eiendommen og har opplagt en verdi for kjøperen, sier Karsten Onsrud, salgsdirektør i Krogsveen.

- Jevnlig vedlikehold og generelle ”regler” gjør at man slipper å ta skippertak akkurat den sommeren man skal selge. Små investeringer kan vise seg å være det som skiller ut akkurat din bolig i et hett boligmarked, legger Onsrud til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: - Folk tåler 40 prosent høyere bokostnader

Nymark i Eiendomsmegler 1 anbefaler også at man gjør en liten jobb med hagen før visning, blant annet bør man fjerne sykler og skrot som til vanlig kan ligge rundt på tomten.

– I tillegg bør man klippe plenen, rydde kvister, og kanskje kjøpe inn noen planter for at det ikke skal bli så fargeløst nå i starten av mai. En ryddig og fin hage kan hjelpe mye på det generelle inntrykket man får av boligen, sier Nymark.

- Overvurderes

Syverstad mener at dersom man har lagt mye penger ned i brostein, heller og andre ting til uterommet, bør man også fremheve dette på visning.

- Men mange overvurderer nok verdien av et fint uteområde. I Norge er vi jo inne mesteparten av tiden uansett.

LES OGSÅ: - Et veldig trykk på boligprisene

For deg som har hage, og tror at den kan være med på å få opp prisen for boligen din, kan tipsene under være verdt å ta meg seg enten du har langsiktige eller kortsiktige planer om boligsalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

HAGETIPS

- Hagen bør gjenspeile og være en forlengelse av huset og eiendommen; for et gammelt hus med en stor hage passer kanskje fargerike blomster, bærbusker og frukttrær best – mens for et mer moderne hus er det mer tilrettelagt for en stilren og lettstelt hage med planter i krukker. Skal du selge et typisk hus for barnefamilier, kan det være greit å ha en ryddig hage, tilrettelagt for leking og aktiviteter.

- Tenk på at hagen skal være fin hele året. Spør på gartneriet om de kan hjelpe deg å finne frem til blomster og planter med ulik blomstringstid, slik at du har farger i hagen helt fra første krokus om våren, til de mest værharde plantene som holder til første snøfall.

- Tenk også på varighet på plantenes blomstringstid. Noen planter er svært vakre – men blomstrer kun i én uke. Spør på gartneriet om hva som varer lenge, og som kommer igjen år etter år – slik at du slipper å begynne på nytt hver sesong.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nye møbler kan være med på å gi det lille ekstra til hagen. Invester i et malingsstrøk på stolene, nye puter og eksempelvis en lykt – og uteområdet vil fremstå som nytt. Du får mye fint til terrassen på ulike hagesenter og møbelbutikker, i ulike prisklasser.

- Tenk også på å gjøre hagen praktisk tilrettelagt. Det er mange fine løsninger for terrassegulv; fra platting og ulike typer stein – noe som er med på å øke bruksverdien av hagen. Det finnes også gode løsninger for skillevegger, slik at sitteplassen blir usjenert og skjermet for innsyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det finnes svært mange fine hekker, og også her kan det være lurt å investere litt ekstra slik at du får en hekk det er lett å stelle. Bli gjerne enig med naboen om hvilken hekk dere går sammen om.

- Vurder også om du ønsker å beholde trær som skygger og skjermer for sol og innsyn, eller om du kan beskjære noen av trærne for å bedre utsikten og øke romfølelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bor du i leilighet har også den minste balkong et stort potensial. På de fleste gartnerier kan du kjøpe en grønn gressmatte til å dekke gulvet, eller eventuelt investere i terrassegulv, for eksempel platting eller stein, for å heve standarden. Kjøper du noen enkle krukker med blomster eller planter, vil balkongen fremstå som enda mer attraktiv.

Kilde: Krogsveen