- Det er tøffest når renten er dønn flat

VIL HA BEVEGELSE: Konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor ønsker svingninger, men ikke for store svingninger, i rentenivået. FOTO: Scanpix
VIL HA BEVEGELSE: Konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor ønsker svingninger, men ikke for store svingninger, i rentenivået. FOTO: Scanpix

DnB Nor-sjef Rune Bjerke er glad for at Norges Bank er i ferd med å våkne fra rentedvalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stabile lave renter fremstår som en ønskedrøm for alle boliglånskunder. For norske banksjefer skaper imidlertid stabiliteten en utfordring.

- I forhold til det å drive banken, er det tøffest for en banksjef når renten er dønn flat over tid, sier DnB Nor-sjef Rune Bjerke til DN.no.

Svinger mer

Norske utlånsrentene har ligget mer eller mindre i ro nær et historisk bunnivå i nærmere to år. Norges Bank har holdt styringsrenten lav for å få fart på norsk økonomi igjen. For Bjerke, som har presset rentemarginen til et nivå der banken nesten ikke tjener penger på boliglån, blir det først fart i regnskapet når renten begynner å bevege seg igjen.

- Er renten dønn flat og lav er det en større utfordring for en bank, fordi man som bank lever av mer enn bare innskudd og utlån. Man lever også av å selge risikoprodukter i forhold til renter og valuta. Og da trenger man litt svingninger for at det skal være aktivitet, som refinansieringer, nyemisjoner, sikringsforretninger, sier Bjerke.

LES OGSÅ: - Jeg har ikke fulgt med på aksjekursen i dag

En gradvis oppgang i rentenivået, slik Norges Bank har signalisert, gir derfor utsikter til økt aktivitet - og større inntekter - for banken.

- Jeg foretrekker en viss svingning i rentenivået. Men ikke for store svingninger, sier Bjerke.

Passerte milliarden

I bankens meglerhus, DnB Nor Markets, har man allerede begynt å merke svingningene. I første kvartal passerte meglerhuset igjen over en milliard kroner i resultat før skatt. Egenhandelsinntektene økte alene med nærmere 200 millioner kroner i løpet av kvartalet.

LES OGSÅ: Milliardresultat i DnB Nor Markets

- Det som øker i første kvartal er inntektene fra rentehandel. I hele Skandinavia har det vært ganske bra bevegelser i rentene. Nå tror markedet at Norges Bank starter renteøkningene til uken og det har vært en god del bevegelser i markedet, sier Ottar Ertzeid, konserndirektør i DnB Nor Markets, til DN.no.

Mellommann

Mye av egenhandelsinntektene stammer fra såkalt market-making, der meglerhuset fungerer som mellomledd i markedet.

- Vi stiller en kjøpspris og salgskurs og tar en differanse mellom det. Ser man bakover i tid har det vært positive inntekter i hvert eneste kvartal, og det ligger en bunnsåle som er relativt stabil. Men så er det svingninger på toppen som vil kunne svinge opp, som det gjorde dette kvartalet, og så kan det være lavere neste kvartal.

- Har dere økt risikoen for å få opp inntektene?

- Nei, vi har faktisk tatt ned renterisikoen i kvartalet. Dette har vi oppnådd til tross for lavere risiko, sier Erttzeid.

LES OGSÅ:

DnB Nor skuffer

Rune Bjerke straffes hardt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden