Tror på renteøkning i juni...

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken (foto: Scanpix).
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken (foto: Scanpix).

...men hvis sentralbanksjef Jean-Claude Trichet i ECB i ettermiddag gir klare signaler om renteøkning i juni, kan Norges Bank gi gass allerede i mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tror sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.

- Rapporten fra Norges Banks regionale nettverk er en indikator som har innvirkning på hvordan sentralbanken setter renten, og det de signaliserte i april er at etterspørselen fra husholdningene har vært litt svakere enn ventet. Før rapporten helte vi mot en renteheving i juni - og denne rapporten rokker ikke ved dette synet, sier Mork til DN.no.

Han understreker imidlertid at de langt fra er helt overbeviste:

- Sannsynligheten er bare litt større enn 50 prosent for at renten settes opp i juni fremfor mai. Nå venter vi spent på hva Trichet vil si i ettermiddag. Hvis ECBs sentralbanksjef kommer med klare signaler om de vil sette opp renten i juni, er det mulig Norges Bank hever renten allerede i mai for ikke å komme på etterskudd, sier Knut Anton Mork.

Svakere etterspørsel

Norges Banks regionale nettverk signaliserte i april noe svakere produksjonsutsikter enn de gjorde i januar og etterspørselen kan ha vært noe svakere enn ventet. Likevel vurderes de samlede markedsutsiktene som bedret i løpet av første kvartal.

Det fremgår av ringerunden sentralbanken har gjort til nettverket i perioden 26.-28. april 2011.

Sysselsettingsutviklingen har vært omtrent som ventet, mens kapasitetsutnyttelsen synes lite endret.

I januar ventet bedriftene i Regionalt nettverk en betydelig vekst i produksjonen det neste halve året. Informasjonen innhentet i slutten av april indikerer relativt sterk vekst i produksjonen, men noe svakere enn bedriftene ventet i januar. Noen av kontaktene antydet at etterspørselen fra husholdningene har vært svakere enn ventet.

Den kalde vinteren har begrenset produksjonsveksten i deler av industrien og bygg og anlegg. De samlede markedsutsiktene ser ut til å være bedret noe siden januar.

I januar planla bedriftene å øke sysselsettingen de neste tre månedene. De rapporterer i april at utviklingen i sysselsettingen har vært om lag som ventet. Kapasitetsutnyttingen ser ikke ut til å være vesentlig endret.

- Bekrefter tidligere tall

- Det som sies om husholdningenes litt svakere etterspørsel bekrefter tall fra tidligere i uken, sier Knut Anton Mork.

Handelsbanken Capital Market skriver i dagens morgenrapport at Norges Banks rentebane gir en 50-50 prosent sannsynlighet for renteøkning 12. mai kontra 22. juni. Etter å ha helt mot mai, har nå Handelsbanken endret mening:

- Detaljomsetningstallene får oss til å revurdere dette synet, spesielt ettersom de kommer på toppen av mandagens svake PMI og overraskende boligprisfall for april, heter det i morgenrapporten.

Les også:

Boligprisene faller

Helge Lund blir Nokia-mann

- Jeg har ikke ord

Frykt og splittelse i EU om gresk gjeld

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden