Råvaretrøbbel for Orkla

Konsernsjef Bjørn Wiggen, Orkla ASA (foto: Scanpix)
Konsernsjef Bjørn Wiggen, Orkla ASA (foto: Scanpix)

Råvareprisene har gått i taket. Det merker Orkla.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Industrikonglomeratet Orkla ASA leverte bedre omsetning og bunnlinje før skatt enn ventet i første kvartal 2011, men skuffer forventningene til driften.

Selskapet fikk et resultat før skatt på 1.960 millioner kroner, av en omsetning på 15.000 millioner kroner. Det var på forhånd ventet et resultat før skatt på 1.791 millioner kroner, av en omsetning på 14.296 millioner kroner, ifølge TDN Finans.

Driftsresultatet kom inn sterkere enn i samme periode ifjor og endte på 713 millioner kroner i perioden. Dette var likevel lavere enn forventningen på 854 millioner kroner.

Økte råvarekostnader gir høyere priser

Økningen i råvareprisene sett gjennom hele 2010 har fortsatt inn i første kvartal 2011 og skaper økt usikkerhet i råvaremarkedene.

Orkla Brands overvåker utviklingen nøye og vil justere prisene i løpet av året for unngå resultateffekt fra de økte råvarekostnadene, ifølge selskapets kvartalsrapport.

Selskapet vil også restrukturere den russiske virksomheten.

- Restrukturering og sammenslåingen av Sladco og Krupskaya til Orkla Brands Russia forventes å styrke konkurranseevnen til den russiske virksomheten, heter det.

Orkla Brands fikk et svakere resultat i første kvartal enn i samme periode ifjor. I tillegg til økte råvarepriser påvirkes resultatet i Norden av en sen påske, hvilket gjør at innsalget for høytiden i større grad kommer i andre kvartal.

Elkem-salg fokuserer virksomheten

Orkla inngikk i januar i år avtale om salg av industri- og metallprodusenten Elkem til kinesiske China National Bluestar Group Co. for omkring 13 milliarder kroner i form av aksjekjøpspris, kjøpers overtakelse av gjeld i Elkem samt andre forhold. Salget ble gjennomført i april.

- Med salget av Elkem er en viktig del av grunnlaget lagt for et sterkere fokus på videre satsing og utvikling av Orkla Brands og Sapa, både operasjonelt og strukturelt. Inngåelsen av Joint Venture med Chalco er et godt eksempel på denne satsingen, sier konsernsjef i Orkla Bjørn M. Wiggen

Sapa fortsetter fremgangen

Sapa hadde resultatvekst i forhold til samme periode i fjor, og også i forhold til 4. kvartal 2010.

- Selv om markedet for aluminiumprofiler fortsatt er betydelig under nivåer for en normalisert konjunktursituasjon, reflekterer resultatet en bedring i det amerikanske profilmarkedet, særlig innen transportsegmentet, heter det i selskapets kvartalsrapport.

Sapa forventer fortsatt vekst i alle markeder, med unntak av bygg- og anleggsbransjen som fortsatt opplever krevende markedsforhold. Selskapet vil ha et forsterket fokus på å realisere operasjonelle synergier, hovedsaklig i Europa fremover.

Ordreinntaket i Sapa Heat Transfer er økende og utsiktene for resten av 2011 er positive, ifølge selskapets kvartalsrapport.

Fortsatt høye råvare- og energipriser

Borregaard leverer et godt kvartalsresultat.

- Det er sterk etterspørsel og høye priser på spesialcellulose, og også god etterspørsel etter øvrige produkter, heter det i kvartalsrapporten.

Borregaard Chemicals forventer gode markedsforhold fremover, men fortsatt høye råvare- og energipriser. Vannmagasinene til Hydro Power var fortsatt lavere enn i et normalt år ved utgangen av kvartalet.

Portefølje-avkastningen relativt bedre

Orklas investeringsportefølje hadde en noe høyere avkastning enn de nordiske indeksene den sammenliknes med, totalt 1,7 prosent i første kvartal.

Til sammenligning falt Morgan Stanley Nordic Index 0,3 prosent og Oslo Børs Hovedindeks steg 1,3 prosent i samme periode, ifølge kvartalsrapporten.

Porteføljens markedsverdi var ved utgangen av kvartalet 11.105 millioner kroner.

Orkla ASA
Tall i millioner kroner1. kv. 20111. kv. 2010Ventet av TDN Finans
Netto driftsinntekter15.00013.09414.296
EBITDA786660867
Driftsresultat713677854
Resultat før skatt1.960**-3.4121.791

* 2011 og førstekvartalsestimatene før skatt inkluderer gevinst på Rec-posten på 621 millioner kroner og kapitalgevinst på Elkem-salget på 1.024 millioner kroner på videreført virksomhet.

** Den bokførte gevinsten fra salget av Elkem ble 1.213 millioner kroner

Les også:

Søppel er blitt gull

Nei takk til Palin og Trump

Wall Street i rødt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden