Johnsen tviholder på pengene

Sigbjørn Johnsen (foto: Scanpix)
Sigbjørn Johnsen (foto: Scanpix)

Mange statsråder vil bli skuffet neste fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste fredag legger finansminister Sigbjørn Johnsen frem revidert nasjonalbudsjett for 2011. Etter det Dagens Næringsliv kjenner til, tyder de foreløpige anbefalingene fra Finansdepartementet på at mange statsråder i regjeringen vil bli skuffet.

DNs kilder med inngående kjennskap til budsjettarbeidet forteller at beregningene for norsk økonomi er knallsterke, men at finansminister Sigbjørn Johnsen til tross for høy oljepris legger opp til et forholdsvis stramt budsjett i frykt for en sterkere kronekurs.

De økonomiske forholdene ellers i Europa gjøre at regjeringen frykter at dersom ekstrainntektene brukes, vil det kunne styrke kronekursen så mye at situasjonen for konkurranseutsatt industri blir verre.

Oljepenger

I statsbudsjettet for 2011 gikk det frem at regjeringen planla å smøre budsjettet med 128 milliarder oljekroner. Dette var 7,4 milliarder mer enn den såkalte handlingsregelen, som anbefaler en oljepengebruk på fire prosent av verdien av oljefondet.

Nå tyder tallene i revidert budsjett på at oljepengebruken blir vesentlig under handlingsregelen på fire prosent.

Etter det Dagens Næringsliv får opplyst, er også skatteinngangen høyere enn beregnet.

Les også:

- Det viktigste er at Portugal klarer jobben

- Regn med boligrente på 9 prosent

- Norsk økonomi ved et vendepunkt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden