- Tallet er 4

Sjeføkonom Jan Andreassen (foto: Scanpix)
Sjeføkonom Jan Andreassen (foto: Scanpix)

Her er din private økonomis magiske siffer de neste årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Din Økonomi 2011
Kalkulatoren regner ut virkningen av de viktigste økonomiske parametrene for din privatøkonomi (lønnsendring, renteutvikling, og inflasjon). Kalkulatoren tar utgangspunkt i spådommer fra sentrale analytikere.

Fremtidsøkonomikalkulator
Med denne kalkulatoren kan du blant annet se hvordan spådommer om den økonomiske utviklingen vil slå ut for deg i de nærmeste årene. Spådommene er hentet fra SSB.

Både boligprisutviklingen, inntektsveksten og boliglånsrenten vil ligge på rundt 4 prosent i årene som kommer, tror sjeføkonom.

Boligprisveksten bråstoppet i april, og tiden med rekordpriser er stort sett forbi, ifølge NEF-leder Christian Dreyer.

Les: Boligprisene faller

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen er ikke overrasket:

- Dette er ikke dramatisk, for utviklingen i boligprisene er egentlig ganske forutsigbar gjennom et år: De stiger i januar/februar og august/september og holder seg relativt flatt resten av året, sier han til DN.no.

Boligprisene sank 0,3 prosent i april sammenliknet med mars, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 1,0 prosent lavere enn i mars.

Boligprisene er nå 8,0 prosent høyere enn i april 2010, og 13,0 prosent høyere enn i august 2007, som var toppmåneden før nedgangen som varte til november 2008. Korrigert for inflasjonen er prisene nå 1,9 prosent høyere enn de var i rekordmåneden august 2007.

- Robust boligprisvekst

Andreassen mener det ligger an til en boligprisvekst på 8,3 prosent i år. Men i årene som kommer havner det meste på 4-tallet, tror sjeføkonomen, og utdyper:

- Jeg tror boligprisene vil følge inntektsutviklingen i årene fremover, hvis det da ikke skulle komme noen nye økonomiske sjokk internasjonalt. Renten skal litt opp, men det blir neppe noen sterk renteøkning. Slik jeg ser det, vil den nye normalen for boliglånsrente ligge rundt 4 prosent. Der vil også inntektsutviklingen havne - samt boligprisveksten. At boligprisene vil stige 4-5 prosent i 2012 og 2013 er en ganske robust boligprisvekst, sier han.

Ny nedgang i 2013?

Jan L. Andreassen peker imidlertid på at en konjunkturoppgang varer i rundt fire år, noe som skulle tilsi at man nå er midtveis i konjunkturoppgangen. Ifølge normalsykelen kan man dermed forvente ny nedgang i 2013.

- Jeg er enig med NEF-lederen i at de store boligprishoppene nok er over. Veksten vil bli mye mer moderat fremover, men en vekst på 4-5 prosent per år er fortsatt robust, sier sjeføkonomen.

Les også:

- Sannsynlig med boligkrakk i Norge

Raskeste boligsalg på 4 år

- Et veldig trykk på boligprisene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden