Disse bærbare PC-ene anbefaler vi

Foto: Hardware.no
Foto: Hardware.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

På jakt etter ny bærbar?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er stor forskjell på bærbare og bærbare. Det vet alle som har trasket rundt i timesvis med en 15-tommer på tre kilo i skulderveska, som for øvrig nettopp er en slik episode som kan sende deg tilbake til butikken med et nærmest usunt vektfokus.

Små og lette bærbare kan vi grovt dele i to segmenter: Minibærbare (netbooks) og ultraportable. Men raskere minibærbare og rimeligere ultraportable har gjort at skillet ikke er like tydelig som det engang var.

Mini

Minibærbare er nokså rimelige småmaskiner med typisk skjermstørrelse på 10,1 og 11,6 tommer. Vekten vaker normalt fra litt over én til omlag halvannen kilogram. På grunn av lite minne og strømgjerrige prosessorer, som regel Intel Atom, har de sjelden noe særlig ytelse å skryte av.

Prisen på disse småtassene varierer en del. De rimeligste titommerne koster under 2.000 kroner, mens storebrødrene kan legge seg på godt over det dobbelte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å få det på det rene med en gang: Vi vil ikke anbefale deg å kjøpe en titommers minibærbar dersom du skal bruke den som din eneste datamaskin. I tillegg til laber ytelse har de nemlig som regel et noe krympet tastatur, og den vanligste skjermoppløsningen er på 1024 x 600 piksler. Dette gjør at de ikke er spesielt behagelige å jobbe på over tid.

Da er 11,6-tommerne å foretrekke. Her er tastaturene større, skjermoppløsningen bedre og noen modeller har sågar akseptabel ytelse. Men som nevnt koster de altså mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Acer Aspire One 522.Acer Aspire One 522.

Liten mini

Av titommere ville vi gått for Acer Aspire One 522, som kjører AMDs nye Fusion-plattform. Denne gir bedre 3D-ytelse enn vanlig for minibærbare. Skjermoppløsningen er dessuten på 1280 x 720 piksler, noe som er sjelden å se på en titommer. Acer har også utnyttet plassen maks for å få inn et så stort tastatur som mulig. Til under 2.500 kroner er dette slett ikke dumt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finn beste pris på Acer Aspire One 522

Merk dog at Aspire One 522 ikke ser ut til å komme med innebygd 3G-modem, som vi finner på noen av Acers andre minibærbare. Med seks timer som oppgitt tid på batteridrift finner du også modeller med større utholdenhet.

Samsung X125.Samsung X125.

Stor mini

Går vi opp til 11,6 tommer er det Samsung X125 som frister. Den er utstyrt med AMDs strømgjerrige Nile-plattform og en enkeltkjernet prosessor som yter bedre enn Intel Atom. Du finner den ned mot 3.500 kroner på nett.

Finn beste pris på Samsung X125

Ultraportable

Dette er en klasse i stadig endring. Tidligere var det uskrevne kravet at maskinen skulle veie mindre enn to kilogram, men er nok ikke mange nå som vil gi denne betegnelsen til en 14-tommer på 1,9 kilogram.

Dagens ultraportable har en typisk størrelse på mellom 11,6 og 13,3 tommer. Vekten skal helst ikke overskride 1,5 kilo med så altfor mange gram. God utholdenhet på batteridrift er også viktig. Fokuset her er mer på portabilitet enn ytelse, så de kan godt være utstyrt med strømgjerrige ULV (Ultra Low Voltage)-prosessorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Merk at i likhet med minibærbare mangler mange ultraportable optisk drev. For de fleste vil ikke dette by på problemer, ettersom data nå i stadig større grad deles direkte over nettverk og med USB-enheter som minnepinner og eksterne harddisker. Men ha dette i bakhodet dersom du har spesielle behov.

Acer Aspire Timeline 1830TZ.Acer Aspire Timeline 1830TZ.

Budsjett:

Du trenger på ingen måte å blakke deg for en lett og liten maskin med prosessorytelse som ligger over det vi finner i minibærbare. Til under fem tusenlapper får du eksempelsvis Acer Aspire Timeline 1830TZ. Denne 11,6-tommeren har en tokjernet ULV-prosessor fra Intel, tastatur i full størrelse og oppgitt batteritid på åtte timer.

Finn beste pris på Acer Aspire Timeline 1830TZ

Leter du litt er det for tiden også mulig å finne gode tilbud på den utgående 13,3-tommeren UL30A fra Asus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

[Asus UL30A i prisguiden ] – [Les vår test]

Asus U36 kommer snart i en ny utgave med Intels nye Sandy Bridge-prosessor.Asus U36 kommer snart i en ny utgave med Intels nye Sandy Bridge-prosessor.

Mellomklasse:

Når vi går opp i pris utvider tilbudet seg med større og sterkere maskiner, og da uten at vekten går opp. To modeller vi har blinket oss ut her er Asus U36 og Toshiba Satellite R630, begge på 13,3 tommer. Disse kommer i litt forskjellige utgaver med «fullblods» Intel-prosessorer, så du trenger ikke bekymre deg for ytelsen heller.

Toshibaen har optisk drev, mens U36 etter sigende skal være mer stillegående. Asusen holder heller ikke like lenge på batteridrift på grunn av et svakere batteri, men dette kan byttes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søk etter beste pris på Asus U36

Finn beste pris på Toshiba Satellite R630

Ultraportable MacBook Air. Dette er den Ultraportable MacBook Air. Dette er den "gamle" utgaven.

Dyr:

Har du romslig økonomi er det mye moro å velge i når vi nærmer oss ti store lapper. I forhold til mellomklassen kan du forvente deg «det lille ekstra», som for eksempel enda litt lavere vekt, noen timer bedre batterilevetid eller en enda smalere linje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her har vi den populære Apple MacBook Air, som du får som både 11,6- og 13,3-tommer. MacBook Air har ikke de sterkeste prosessorene i klassen, men er til gjengjeld bestykket med SSD i stedet for konvensjonell harddisk, noe som gjør den responsiv og stillegående. En eget portabel bærbar som holder lenge på batteridrift.

Se Apple MacBook Air 11,6" i prisguiden

Les testen på Teknofil.no

Se Apple MacBook Air 13,3" i prisguiden

Les testen på Teknofil.no

Toshiba Portege R700.Toshiba Portege R700.

Et annet stalltips er Toshibas Portege R700. Dette er en 13,3-tommer for deg som har litt mer fokus på prosessorytelse og trenger optisk drev, noe vi ikke finner på Apples Air-modeller. I tillegg har den matt skjerm.

Finn beste pris på Toshiba Portege R700

Vi minner også på at etterfølgeren Portege R830 ikke er langt unna.

Krøsus:

Dersom du er sjef eller kan lure sjefen til å betale er det naturligvis like greit å gå for full pakke. Og full pakke staves Sony Vaio Z. Vi snakker karbonfiberkarosseri, Full HD-skjerm på 13,1 tommer, Intel Core i-prosessor, bakgrunnsbelyst tastatur, SSD i RAID, Blu-ray-brenner, svitsjbar grafikk og biljardrom i kjelleren. Prisen varierer på bakgrunn av spesifikasjoner, og kan nå 30.000 kroner.

Sony Vaio Z.Sony Vaio Z.

Føler du en fullspekket Vaio Z blir litt overkill er det også andre modeller som frister. Blant disse nevner vi spesielt Samsungs 9-serie og den kommende ThinkPad X1 fra Lenovo.

Finn prisene på Sony Vaio Z

Finn beste pris på Samsung 9-serie

Søk etter Lenovo ThinkPad X1


Les flere nyheter her