Løsning i kommuneoppgjøret

Forhandlingsleder for KS, Per Kristian Sundnes, er fornøyd med at partene i kommuneoppgjøret er kommet til enighet. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn
Forhandlingsleder for KS, Per Kristian Sundnes, er fornøyd med at partene i kommuneoppgjøret er kommet til enighet. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn

Partene i kommuneoppgjøret ble lørdag enige om en avtale. Oppgjøret har en ramme på 4,3 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ansatte i kommunesektoren får et generelt tillegg på 1,7 prosent, minimum 7.000 kroner per år.

Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) er fornøyd med å kunne tilby de ansatte i sektoren lønnstillegg som er på høyde med andre sektorer i samfunnet. Dette er i tråd med mandatet fra KS’ hovedstyre.

Les også: Lærerne misfornøyd med kommuneoppgjøret

- Resutatet er godt

- Det er ingen tvil om at resultatet er godt i overkant av hva norsk kommuneøkonomi gir rom for. I statsbudsjettet ble det forutsatt en lønnsvekst på 3,25 prosent. Gitt resultatene i de andre oppgjørene, ikke minst i statens eget oppgjør, var dette helt urealistisk, sier forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes.

KS er glade for at partene i kommuneoppgjøret klarte å komme frem til en løsning under forhandlingene, og det i god tid før fristen. Dette er et resultat av at alle parter har vist forhandlingsvilje og har hatt et sterkt ønske om å komme til enighet.

- Med dette resultatet har kommunesektoren fått en lønnsutvikling de siste to årene som er om lag den samme som i staten. Det er viktig, ikke minst i konkurransen om kompetent arbeidskraft, sier Sundnes.

Les også: Oslo kommune brøt forhandlingene i lønnsoppgjøret

Også YS er fornøyd

- Alle våre medlemmer får nå en lønnsøkning på minimum 7.000 kroner per 1. mai. Arbeidstakere med høyere årslønn enn omlag 412.000 kroner vil få et tillegg på 1,72 prosent. Dette sikrer en reallønnsvekst for alle våre medlemmer. Det er vi fornøyd med, sier Gunn Olander, leder i YS-kommune.

Den fremforhandlede løsningen har en økonomisk ramme omkring resultatet i Staten og bidrar på den måten til at etterslepet ikke øker.

- Fremover er det viktig at man ser nærmere på hvordan mindrelønnsutviklingen i KS-området skal kompenseres. Ansatte i KS-området kan ikke fortsette å henge lønnsmessig etter resten av offentlig sektor og privat sektor, sier Olander.

Krevde 9.000

Arbeidstakerne krevde opprinnelig et generelt tillegg på 9.000 kroner til alle. Kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS kom torsdag med et tilbud om 4.000 kroner, noe som ble blankt avvist. Fredag ble det fremmet et nytt krav på 8.000 kroner i generelt tillegg til alle.

En rekke arbeidstakergrupper i offentlig sektor har hatt dårligere lønnsutvikling enn sammenlignbare grupper i privat sektor de siste årene, og det har vært et hovedkrav i både stat og kommune at rammen fra lønnsoppgjøret i privat sektor skulle sprenges. LO og NHO var fra før kommet til enighet om en ramme på rundt 3,65 prosent i det såkalte frontfaget. Kravene fra de fire hovedsammenslutningene i kommunesektoren var beregnet til 4,8 prosent.

Tariffavtalen utløper ved midnatt natt til 1. mai og ved et brudd i forhandlingene ville oppgjøret endt hos Riksmeklingsmannen.


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært