Dystre hvetebrødsdager for britene

Briter feirer prinsebryllupet (foto: Scanpix)
Briter feirer prinsebryllupet (foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

På tirsdag må de vende tilbake til den knalltøffe økonomiske hverdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De positive økonomiske effektene av gårsdagens prinsebryllup blir begrensede, mener eksperter. Selv om det vil bli solgt enorme mengder av bryllupseffekter med bilder av nygifte William og Kate, vil det langt fra veie opp for problemene som britisk økonomi befinner seg i.

- Disse tingene gjør vi fantastisk bra. Folk over hele verden vil se på tv-sendingene, og de vil få se noe av det beste fra Storbritannia, sier statsminister David Cameron til Sky News fredag.

Men samtidig som nasjonen feirer den historiske begivenheten, må statsministeren konstatere at veksten er svak, at inflasjonen er høy og at arbeidsledigheten fortsetter å holde seg på et høyt nivå.

Store kostnader

Og selv om Cameron og mange briter kanskje hadde håpet at bryllupet kan gi en økonomisk opptur, er det flere som peker på at kostnadene i forbindelse med feiringen blir større.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske næringslivsorganisasjonen Federation of Small Businesses anslår at den ekstra fridagen i forbindelse med dagens bryllup vil belaste økonomien med så mye som seks milliarder pund, eller mer enn 50 milliarder kroner.

Til sammenligning venter Verdict Research at det vil bli solgt bryllupseffekter for rundt 620 millioner pund, som tilsvarer rundt 5,5 milliarder kroner.

- Det vil være ønsketenkning å håpe på at dette vil få mange til å føle seg bedre eller bruke mer penger. Selv om slike hendelser kan ha en kortsiktig innvirkning på den økonomiske aktiviteten, så tenderer de til å ikke ha noen varig effekt, sier sjeføkonom Jonathan Loynes i Capital Economics til Bloomberg News.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange tar langfri

Bryllupet fører også til at britiske arbeidere nå kan se frem til sin andre langhelg på rad. Feiringen av søndagens «May Day» flyttes nemlig til mandag. I forbindelse med påskefeiringen var det helligdager forrige fredag og mandag denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De totalt fire fridagene kan også ha gitt en ytterligere smell for økonomien, siden tre fridager denne uken har gitt tilsammen 11 fridager på rad.

- Bryllupet har kanskje fått folk til å tenke på annet enn budsjettkuttene, men effekten vil være kortvarig. For hver eneste person som punger ut for et minne-aksebeger fra bryllupet, vil det være en annen som tenker at det ikke vil være verdt å gå på jobb tre dager denne uken og leverer inn en egenmelding, sier Andrew Hawkins i meningsmålingsselskapet ComRes til Bloomberg.

Onsdag denne uken viste foreløpige tall at veksten i britisk økonomi var på moderate 0,5 prosent, målt i årlig rate, i årets første kvartal. Økonomien har dermed hentet seg litt inn igjen etter at aktiviteten falt med 0,5 prosent kvartalet før. Ifølge Office for National Statistics (ONS) har økonomien holdt seg på samme nivå over de siste tre kvartalene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har er en økonomi som ikke faller, men som heller ikke har vokst over den siste perioden, sier sjefstatistiker Joe Grice i Office for National Statistics, ifølge Guardian.

Samtidig er prisveksten på skyhøye 4,0 prosent, mens arbeidsledighetsraten er på 7,8 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftige kutt

- Storbritannia gjennomfører for tiden de største innsparingstiltakene siden andre verdenskrig, skriver sjefanalytiker John M. Hydeskov i en oppdatering fra Danske Bank denne uken.

Målet er å unngå at det statlige overforbruk fører til en ny "gresk tragedie". Det er ventet at den britiske statsgjelden vil tilsvare 90 prosent av årlig brutto nasjonalprodukt i løpet av 2012. Til sammenligning var andelen på 40 prosent for et tiår siden.

- Det er imidlertid svært usannsynlig at de svært ambisiøse målene blir nådd innenfor tidsrammen som er satt, mener Hydeskov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mye ledig kapasitet i økonomien og arbeidsledighetsraten holder seg på et høyt nivå.

- Selv om den relativt begrensede industrisektoren gjør gjør det temmelig bra, står den betydelig større service-sektoren overfor større problemer. Husholdningene opplever at kjøpekraften minsker i den raskeste takten på 60 år og utsiktene for detaljhandelen er bleke, med høyere merverdiavgift, mer pessimistiske forbrukere og høyere risiko for å bli arbeidsledig, skriver Hydeskov i oppdateringen fra Danske Bank.

Les også:

- Fortsatt vanskelig

Slapp unna resesjon

Svensk boligkupp til 25.000 kr

Kortskandalen: Uakseptabelt av EDB