Fornøyde parter etter enighet i statsoppgjøret

ENIGE: Arne Johannessen, leder av Unio og politiets fellesforbund og andre ansatte i staten har forhandlet med  Fornyings-, administrasjon og kirkedepartementet om lønnsoppgjøret i offentlig sektor. Foto: Scanpix
ENIGE: Arne Johannessen, leder av Unio og politiets fellesforbund og andre ansatte i staten har forhandlet med Fornyings-, administrasjon og kirkedepartementet om lønnsoppgjøret i offentlig sektor. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partene i lønnsoppgjøret i staten ble fredag enige om en avtale. Oppgjøret har en ramme på om lag 4 prosent, noe partene stort sett er fornøyd med. Nå gjenstår det å få kommuneoppgjøret i havn, der forhandlingene fortsetter lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen som alle de fire arbeidstakerorganisasjonene i staten underskrev på fredag kveld, har en ramme på 3,9 prosent. Alle ansatte i staten får et lønnstillegg på minst 7.000 kroner, og det er dessuten satt av 0,15 prosent til lokale forhandlinger.

– Dette ivaretar helt ut hovedkravene som vi fremmet, sier forhandlingsleder Pål N. Arnesen i YS Stat til NTB.

Årets oppgjør er et mellomoppgjør som i all hovedsak dreier seg om kroner og øre, ikke prinsipper. Det har gjort sannsynligheten for konflikt mindre.

Mer til lavtlønte

Også forhandlingsleder Tone Rønoldtangen i LO Stat er fornøyd.

– Vi er spesielt fornøyd med at vi fant en forhandlingsløsning, og at vi fikk et såpass bra tillegg for de lavest lønte i staten, sier Rønoldtangen, som også er glad for at oppgjøret gir ekstra uttelling for kvinnedominerte lønnsgrupper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unio Stats forhandlingsleder, Arne Johannessen, smilte også bredt da avtalen var i havn.

– Det er et enstemmig forhandlingsutvalg som sier ja til dette forslaget. Vi er samtidig veldig fornøyd med at det ble en forhandlingsløsning for første gang på seks år i staten. Det er svært viktig for legitimiteten til forhandlingssystemet. Vi har fått et resultat som ligger på om lag 4 prosent, noe som gir kjøpekraftsforbedring for alle, sier Johannessen.

Akademikerne kritisk

Forhandlingsleder Rikke Ringsrød i Akademikerne er mer lunken til avtalen, og mener spesielt lokalpotten er svak. Selv om hun satte sitt navnetrekk på avtalen, er hun klar på at staten nå har svekket evnen til å konkurrere om akademisk arbeidskraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rammen kan vi leve med, men vi er skuffet over den mikroskopiske lokalpotten. Staten trenger å rekruttere 20.000 nye medarbeidere i året for å opprettholde tjenestetilbudet. Men konkurransen fra privat sektor er sterk, noe regjeringen ikke tar alvorlig, sier Ringsrød.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om resultatet gir en reallønnsvekst for alle medlemmene, ser hun ikke bort fra at statlig sektor kommer til å ende opp under frontfaget når lokale lønnsforhandlinger er unnagjort til høsten.

Roser partene

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) nølte ikke med å rose partene i oppgjøret fredag kveld.

– Jeg vil gi partene ros for at det er oppnådd enighet i lønnsoppgjøret innenfor en forsvarlig ramme. Dette var viktig for ikke å legge press på norsk økonomi, sier Aasrud.

Ifølge Aasrud gjør forhandlingsresultatet at alle ansatte i staten opprettholder kjøpekraften.

– Lønnsoppgjørene må være i tråd med det som er bærekraftig for norsk økonomi over tid. Årets oppgjør ivaretar dette, samtidig som oppgjøret viderefører og forsterker den gode likelønnsprofilen fra fjorårets hovedtariffoppgjør, sier Aasrud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommuneoppgjøret

Tariffavtalen i både stat og kommune utløper ved midnatt natt til 1. mai, men partene i statsoppgjøret hadde satt en selvpålagt frist ett døgn tidligere. Den klarte de altså med god margin.

Det har vært et hovedkrav i både stat og kommune at rammen fra lønnsoppgjøret i privat sektor skulle sprenges. LO og NHO var fra før kommet til enighet om en ramme på rundt 3,65 prosent i det såkalte frontfaget.

Spørsmålet nå er om det blir enighet også i kommuneoppgjøret, der forhandlingene fortsetter lørdag.

Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS har gjort det klart at kommunene gjennom statsbudsjettet kun har fått avsatt midler til en lønnsvekst på 3,25 prosent. Da kan et resultat som i statsoppgjøret bli tung å bære.– Alt som kommer i tillegg, må i utgangspunktet tas fra andre budsjettposter, sa Sundnes til NTB onsdag.