TEST: Samsung 9 Series

PEN: Samsung 9 Series er et etterlengtet produkt. Macbook Air får endelig en konkurrent i ultratynn-klassen. Foto: Stein Jarle Olsen
PEN: Samsung 9 Series er et etterlengtet produkt. Macbook Air får endelig en konkurrent i ultratynn-klassen. Foto: Stein Jarle Olsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Endelig får Macbook Air en seriøs konkurrent. Og for en konkurrent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Testet versjon:

CPU: Intel Core i5-2537M

RAM: 4 GB

Grafikk: Intel HD 3000

Lagring: 128 GB SSD

OS: Windows 7 Home Premium

Pris: 12995 kroner veiledende.

Vurdering:

Pluss:

  • Utrolig tynn, lett og lekker
  • Svært god skjerm og tastatur
  • Kjølig og stille

Minus:

  • Ikke noe ytelsesmonster
  • Tiltrekker voldsomt med fingermerker
  • Begrenset med tilkoblingsmuligheter

Resultater:

PCMark Vantage:

  • PCMark Suite: 7920
  • Memories: 4075
  • TV/Movies: 3346
  • Gaming: 5066
  • Music: 8818
  • Communication: 8176
  • Productivity: 9905
  • HDD: 23356

Geekbench:

  • Score: 3836

Windows Experience Index:

  • Prosessor: 6,3
  • Minne: 5,9
  • Grafikk: 4,6
  • Spillgrafikk: 6,0
  • HDD: 7,7

Batteri:

  • Battery Eater 20 % lys: 3:13
  • Inaktiv: 7:30
  • HD-video 60 % lys: 4:47

– Dette er fremtiden til den bærbare PC-en, sa Apple-sjef Steve Jobs da han lanserte den redesignede varianten av Macbook Air i fjor høst.

Tynn

Foreløpig har den spådommen vært solid forankret i nettopp Macbook Air, men nå har vi endelig fått Samsungs Air-klone, kalt 9 Series, i hendene. Og det er mye som minner om Apples tynneste, i alle fall på utsiden. Vekten er for eksempel 1,31 kilo, 10 gram mindre enn Air.

Samsung kaller 9 Series for "verdens tynneste bærbare PC". Det er vel en sannhet med visse modifikasjoner - 9 Series er stort sett like tykk over det hele, med 1,63 centimeter på det tykkeste, mens Macbook Air måler fra 0,3 til 1,7 centimeter.

Luksus

Det oser luksus av Samsungs ultratynne. Alt fra den stilige posen PC-en kommer i, til den matte svarte eska og følelsen når vi først løfter opp selve maskinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Koreanerne har valgt aluminiumslegeringen duralumin, som er det samme som for eksempel brukes i flykropper, til ramma.

Det gir et svært solid og stivt inntrykk, kanskje med unntak av skjermlokket, som er i overkant mykt og føyelig.

Den halvblanke overflata er dessverre også veldig mottakelig for fingeravtrykk. Det er synd, for dette er en PC som virkelig vekker oppsikt med sine pene, slanke kurver.

FORMFULL: Samsung 9 Series har vakre kurver.FORMFULL: Samsung 9 Series har vakre kurver.

Matt og blank

9 Series er utstyrt med en enormt lyssterk, matt skjerm. Samsung hevder den holder 400 nits lysstyrke, og rett nok; den imponerer både på kontrast og fargeintensitet, og kan fint brukes selv ute i sterkt sollys.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lysstyrken kan justeres i åtte trinn, men vi skulle gjerne sett et par trinn under det som i dag er minimum. I mørke omgivelser kunne vi nemlig godt levd med enda noe mindre baklys enn det er mulig å få i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innsynsvinkelen er også nærmest uslåelig både horisontalt og vertikalt, men vi skulle gjerne sett at skjermen hadde et hakk høyere oppløsning.

1366x768 er helt greit på en 13-tommer, men vi ser for oss at det er mange bedriftsbrukere som gjerne vil ha en slik maskin, og særlig for dem hadde det vært å anbefale med minst 1440x900.

Samtidig er det litt irriterende at Samsungs designere har valgt å omslutte den matte skjermen med en pianoblank ramme, noe som gir en viss mengde refleksjoner selv om det ikke kommer direkte fra skjermen.

TEST: Sony VAIO Z - En drøm av en laptop

TEST: Toshiba Portégé R700 - En kraftig lettvekter

Lettskrevet

9 Series er også utstyrt med et svært bra tastatur, av typen med en egen åpning til hver tast. Både størrelsen på og klikket i tastene er upåklagelig, og vi setter også stor pris på at tastaturet er baklyst, slik at PC-en enkelt kan brukes i mørket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pekeplata er også brukbar. Den har svært god friksjon, men vi sliter litt med å venne oss til at plata ikke har noen taster og man høyreklikker på hele høyre halvdel.

Her hadde det vært fordelaktig med en løsning nærmere det Apple bruker, med for eksempel tapping med to fingre for høyreklikk. De øvrige multitouch-funksjonene gir oss likevel et godt inntrykk, og er både praktiske og responsive.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyttaleren er gjemt under tastaturet, og låter som forventet relativt flatt og metallisk.

BRA: 9 Series kan friste med et utmerket tastatur.BRA: 9 Series kan friste med et utmerket tastatur.

Bra batteri

Batteriet på 46 Wh er ikke utskiftbart, og det er derfor essensielt at det holder lenge. Samsung hevder selv det skal holde seg over 1000 ladesykluser, tre ganger mer enn "vanlige" batterier, men det er selvfølgelig vanskelig for oss å teste.

Brukstiden er uansett relativt god, med tre timer og 13 minutter i Battery Eater og sju og en halv time time uvirksom. I vanlig, lett bruk anslår vi snaut seks timer med produktivitet fra 9 Series.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Befriende er det også at maskinen omtrent ikke lager en lyd i strømsparingsmodus. Den forholder seg også svært kjølig gjennom det aller meste av oppgaver, men med støpslet i og på "uvennlig" underlag, for eksempel et sengeteppe, merker vi at 9 Series sliter med å frakte bort varmen som produseres.

I ekstreme tilfeller ble undersiden nesten brennende varm, så det er åpenbart viktig å passe på hvor du setter Samsung-maskinen.

TEST: Asus G73JW - Et monster av en PC

TEST: Macbook Air - Nesten skremmende liten

God ytelse

Ytelsen er også god. Samsung ventet lenge nok til å få plass til Intels siste prosessorgenerasjon Sandy Bridge, og det merkes godt. Kombinert med den kjappe SSD-disken byr 9 Series på strålende respons og god nok ytelse til det aller, aller meste.

Grafikkløsningen er selvfølgelig ikke sterk nok til de aller tyngste oppgavene, særlig krevende spill, men til de fleste bruksområder er dette nok i massevis. SSD-disken gjør også at maskinen våkner fra sovende tilstand på tre sekunder, noe som er svært behagelig. Oppstarten er også svært rask.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Windows Experience Index ser vi tydelig at det er nettopp SSD-disken som er den heftigste komponenten i 9 Series - den scorer hele 7,7 av maksimalt 7,9.

Greit i spill

Avspilling av full HD-video er selvfølgelig ikke noe problem, og selv på spillgrafikkbolken får vi hele 6,0, noe som tyder på at Intel bør ha gjort relativt store fremskritt med den Sandy Bridge-integrerte Intel HD 3000-brikken som sitter i Samsung 9 Series.

Vi tester. Civilization 5 er fullstendig spillbart på lave grafikkinnstillinger og 1366x768, men det virker tydelig som om at det er prosessoren som er flaskehalsen.

Den bruker noe mer tid enn ønskelig selv på de aller første turene, og dette er nok ikke maskinen du bør begi deg ut på de aller største Civilization-kartene med.

Det makabre førstepersonsskytespillet Bulletstorm fremstår også som spillbart, på rundt 25 bilder i sekundet ved 1366x768. Her må vi også ned på lave grafikkinnstillinger for å oppnå et spillbart resultat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I PCMark Vantage får vi 7625, noe som er bra, selv om det i stor grad skyldes SSD-disken. Geekbench spytter ut 3836, som ikke er like slående.

TEST: Asus U41 – rett og slett en god allround-PC

TEST: Bose Around Ear 2

TEST: Ultimate Ears 700

Konklusjon

Samsung 9 Series er nærmest en åpenbaring. Den er tynn og lett, har lekkert design, en god skjerm og god batterilevetid. Når tastaturet i tillegg er blant de beste, samt at ytelsen er god, er det ikke vanskelig å anbefale denne lekkerbiskenen.

Tilkoblingsmulighetene er selvfølgelig begrensede, og det er litt upraktisk med behovet for en egen adapter for ethernet-porten, men det er for pirk å regne.

Macbook Air har fått en virkelig konkurrent, og vi gjetter at også Microsoft gnir seg i hendene.

Prisen er heller ikke fullstendig avskrekkende. 12995 kroner veiledende gir nok butikkpriser et stykke under, og det er den verdt.