Frykter ikke rentehoppene

Hard konkurranse gjør at rentemarginen til bankene synker (foto: Scanpix)
Hard konkurranse gjør at rentemarginen til bankene synker (foto: Scanpix)

Folks låneappetitt øker til tross at rentehoppene snart kommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Fastrenteoversikt
Boliglån med fastrente i bindingsklassene 3, 5 og 10 år. Listene blir oppdatert hver andre uke. Rentene tar utgangspunkt i lån på 1 million kroner.

Hvor mye kan duu låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger. Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

De varslede rentehevingene rykker stadig nærmere, og flere analytikere tar høyde for at renten skal opp allerede i mai.

Likevel øker appetitten på lån.

For husholdningenes etterspørsel etter lån økte både i 4. kvartal 2010 og i 1. kvartal 2011, viser utlånsundersøkelsen til Norges Bank, som legges frem idag.

På forhånd var det ventet at etterspørselen skulle være om lag uendret.

Tjener mindre på lånekundene

Etterspørselsøkningen fordelte seg på ulike typer boliglån - nedbetalingslån, rammelån og førstehjemslån.

Fremover venter bankene nær uendret samlet låneetterspørsel fra husholdninger i 2. kvartal 2011.

Samlet kredittpraksis overfor husholdninger var nær uendret i årets første kvartal. Enkelte banker meldte imidlertid om fortsatt innstramming i forbindelse med tilpasning til Finanstilsynets retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis, ifølge Norges Bank.

Fremover venter bankene uendret kredittpraksis overfor husholdninger.

Samtidig rapporterte samtidig om fallende utlånsmargin i årets første tre måneder. Utlånsmarginen ventes å falle ytterligere fremover, noe som betyr at bankene forventer å tjene mindre på utlånene sine.

ABC Penger.no/kalkulator:

Finn beste boliglån - fast rente

Finn beste boliglån - flytende rente

Så mye kan du låne

Venter økende låneetterspørsel

Bankene rapporterte om en liten økning i etterspørselen etter lån fra foretak 1. kvartal 2011. Økningen var mindre enn forventet. Fremover venter bankene ytterligere økning i foretakenes samlede låneetterspørsel.

Bankenes kredittpraksis overfor foretak var uendret i 1. kvartal 2011. Bankene venter heller ingen endring i kredittpraksisen overfor foretak fremover.

Bankene rapporterte om ytterligere reduksjon i marginene på utlån til bedrifter i 1. kvartal 2011. Maksimal nedbetalingstid økte svakt, mens det fremover ventes nær uendrede lånebetingelser for foretak.

Les også:

Super timing for pruting på boligrenten

Varsler boligskatt med Gjedrem

Leiligheter er den store motoren i boligmarkedet

Vi låner mer penger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Siste nytt
17:17VerdenFødte på parkeringsplass: – Det var utrolig!16:38Helse og livsstilNordmenn har lav tillit til at andre følger smittevernseglene16:29NorgeKripos involvert i europeisk gigantaksjon mot kryptert, kriminelt nettverk15:57VerdenJeffrey Epsteins tidligere partner Ghislaine Maxwell pågrepet15:51Helse og livsstil«Henke» Larsson om tapet av broren: – Å snakke om mental helse er ingenting å skamme seg over15:27NorgeMye ustabilt vær og haglbyger i Sør-Norge torsdag15:03NorgeMann sjekket ut av Hagen-saken14:45VerdenSverige runder 70.000 coronasmittede14:41Verden– Dette er en massedød på et nivå som vi ikke har sett på lang, lang tid13:36NorgePR-nestor: – Erkjenner at kommentarene er rasistiske13:36VerdenErkerivalene Fatah og Hamas forenes mot Vestbredden-annektering13:34VerdenMeghan Markles advokater: Tjente én milliard pund i turismeinntekter12:51VerdenVerda held pusten medan Israel klargjer anneksjon: – Spikaren i kista12:31NorgeRapport: Politiet som rykket ut under moskéangrepet, ble ledet feil av Google Maps12:04NorgeKlage forsinker byggestart for 22. juli-minnestedet12:01MotorHareide står fast på E18-krav for å støtte Fornebubanen – full klinsj med Oslo og Viken11:31PengerAndelen uføretrygdede fortsetter å øke11:09VerdenSvenske myndigheter skulle øve på corona-scenarier – glemte de eldre10:52VerdenFryktelige scener i Myanmar: – Ble kvalt av en bølge av leire som traff dem10:40Norge«Et skjødesløst og uansvarlig stykke sensasjonsjournalistikk»
Populært