Varsler boligskatt med Gjedrem

Svein Gjedrem (foto: Scanpix)
Svein Gjedrem (foto: Scanpix)

Vil øke boligskatten, og kutte andre skatter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem er eneste søker til jobben som finansråd, og kan utnevnes til øverste administrative sjef i Finansdepartementet allerede i morgen, skriver Dagens Næringsliv.

Det kan være et signal om økt skatt på Kari og Ola nordmanns bolig, mener sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen.

- Jeg tror det ligger an til endringer i regelverk og i skattesystemet i Norge, sier Holvik.

I en gjestekommentar i dagens DN påpeker Holvik at Gjedrem brukte sine siste årstaler som sentralbanksjef til å argumentere for økt skatt på bolig, for eksempel ved å fjerne skattefradraget for gjeldsrenter.

Kutte andre skatter

I 2010 la Gjedrem frem regnestykker som viste at det offentlige kunne dratt inn rundt 35 milliarder kroner dersom eiendom i Norge ble skattlagt på linje med snittet i OECD. Dette ville Gjedrem bruke til å kutte andre skatter. De fleste økonomer vil trolig være enig med Gjedrem i at skattleggingen bør vris i retning av eiendom.

Så langt har det imidlertid vært liten stemning politisk for en omlegging.

Dårlig valgkampsak

Holvik tror likevel dette er i ferd med å endres.

- Det vil jo ikke være noen god valgkampsak. Derfor tror jeg det vil skje i en litt større referanse der en gjør flere grep samtidig, sier Holvik til Dagens Næringsliv.

Hun mener rentefradraget, som i praksis innebærer en subsidiering av boliglån, er en naturlig kuttkandidat. En annen mulighet kan være å redusere gapet mellom formuesskatten på boliger og annen formue.

Gjedrem: Ber om økt boligskatt

- Vi overinvesterer i bolig

- Risiko for at boligprisene skyter fart

Les også:

- Boligen gjør deg aldri mer rik

- Mange får formuesskatt for første gang

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært