Stor test av lommekameraer

Foto: Akam.no
Foto: Akam.no

Vi har testet fem kameraer under 3000 kroner som alle får plass i lomma di.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kameratester

Kameratester
Dette er de siste kameratestene som er gjort det siste året, blant de viktigste kameratesterne i norske medier.

Les flere kameratester opå ABC Penger:

Nikon fornyer mellomklassen

Kameraet som er best i sin klasse

Her er de beste hybridkameraene

TEST: Nikon leverer varene

Vi har testet kompaktkameraer i prisklassen 2500-3000 kroner som kan ta opp video i Full-HD og som egner seg godt som all-round-kameraer for de aller fleste.

Her er en kort oppsummering av kameraene i testen.

Sony Cybershot DSC-HX7V

Dette er et kamera du lett kjenner deg igjen i hvis du har hatt digitalkamera før. Med 10x zoom og testens beste skjerm i et kamerahus som ligger godt i hånden, har du det meste du trenger. Kameraet er raust utstyrt med funksjoner, blant annet kan du ta bilder i 3D. Bildekvaliteten er også bra.

Det vi ikke liker er at det er tregt på en del områder, særlig bildevisning og zooming og at menyene kan være litt forvirrende.

Les separat test av Sony HX7V her.

Pris og tekniske spesifikasjoner finner du i Produktguiden.

Canon Ixus 310 HS

Dette er et lite, lommevennlig kamera med trykkfølsom skjerm. Det har en lekker desing og morsome og nyttige funksjoner. Zoomen går fra tilsvarende 24-105mm (4,4x), og det har fantasktisk lysstyrke på vidvinkel. Det har kanskje testens beste bildekvalitet, men gir litt mye fargefeilbrytning. Batterikapasiteten er middelmådig, og vi liker ikke menyene Canon har lagt på den trykkfølsomme skjermen.

Les separat test av Canon Ixus 310 HS her.

Pris og tekniske spesifikasjoner finner du i Produktguiden.

Casio Exilim EX-ZR100

Kameraet likner mye på Sony HX7V på utsiden, men er ganske annerledes inni. Det har mulighet for utrolig høye hastigheter både på seriebilder (inntil 40 bilder pr. sekund) og video (inntil 1000 bilder pr. sekund), og utnytter disse mulighetene til å gi deg funksjoner andre produsenter ikke kan gi. Med 12,5x zoom, den beste batterikapasiteten i et raskt og brukervennlig kamera uten store svakheter, er ZR100 et meget vellyket kamera.

Casio må strekke seg litt for å nå helt opp på samme nivå som Canon og Sony på bildekvalitet, men forskjellene er små bortsett fra på hjørneskarphet der Casio har en jobb å gjøre.

Les separat test av Casio ZR100 her.

Pris og tekniske spesifikasjoner finner du i Produktguiden.

Nikon Coolpix S9100

Denne har testens lengste zoom med 18x, tilsvarende 25-450mm, som er meget imponerende i et kamera som får plass i en ikke alt for trang lomme. Bildekvaliteten er bra, særlig med tanke på det lange objektivet, men det når ikke helt opp til Canon og Sony. Særlig blir fargene litt vel gule. Testens raskeste oppstart og korsteste utløserforsinkelse, men ikke så raskt på seriebilder. Kameraet har ikke så mange funksjoner, og mangler kanskje noen som mågruppen for et slikt kamera forventer.

Les separat test av Nikon S9100 her.

Pris og tekniske spesifikasjoner finner du i Produktguiden.

Panasonic FX77

Dette er testens minste kamera. Likevel er den utstyrt med 5x zoom med bra lysstyrke, og har ikke måttet inngå store kompromisserpå grunn av størrelsen. Kameraet har en rekke morsomme og nyttige funksjoner, blant annet en meget god auto-funksjon. Bildekvaliteten er høy, men fargegjengivelsen er litt vel gul. Testens største skerm på 3,5 tommer, men dårlig utnyttet. Den er trykkfølsom og menysytstemet fungerer usedvanlig dårlig, men reddes litt av autofunksjonen som ofte overflødiggjør menyene.

Les separat test av Panasonic FX77 her.

Pris og tekniske spesifikasjoner finner du i Produktguiden.

Vi er imponert over den kvaliteten disse kameraene gir, men det er til dels store individuelle forskjeller, så alle kameraene passer kanskje ikke for alle.

Les mer fra testen her:

Fysisk

I bruk

Bildekvalitet 1

Bildekvalitet 2

Oppsummering

La oss raskt oppsummere hvordan de ulike kameraene klarer seg innen de kategoriene vi måler.

Kamerahus

Sony HX7V:
Canon Ixus 310 HS:
Casio ZR 100:
Nikon S9100:
Panasonic FX77:

Optikk

Sony HX7V:
Canon Ixus 310 HS:
Casio ZR 100:
Nikon S9100:
Panasonic FX77:

Batteri

Sony HX7V:
Canon Ixus 310 HS:
Casio ZR 100:
Nikon S9100:
Panasonic FX77:

Skjerm

Sony HX7V:
Canon Ixus 310 HS:
Casio ZR 100:
Nikon S9100:
Panasonic FX77:

Funksjoner

Sony HX7V:
Canon Ixus 310 HS:
Casio ZR 100:
Nikon S9100:
Panasonic FX77:

Autofokus

Sony HX7V:
Canon Ixus 310 HS:
Casio ZR 100:
Nikon S9100:
Panasonic FX77:

Hurtighet

Sony HX7V:
Canon Ixus 310 HS:
Casio ZR 100:
Nikon S9100:
Panasonic FX77:

Betjening / Brukervennlighet

Sony HX7V:
Canon Ixus 310 HS:
Casio ZR 100:
Nikon S9100:
Panasonic FX77:

Bildekvalitet

Sony HX7V:
Canon Ixus 310 HS:
Casio ZR 100:
Nikon S9100:
Panasonic FX77:

Konklusjon

Det har vært moro, men krevende å teste disse kameraene. Nå har vi vært gjennom gode og dårlige sider ved alle kameraene. Hvilket av dem som passer best for deg, er det bare du som kan svare på. Vi vil likevel gi noen råd, basert på vår vurdering av hvem kameraene er beregnet på, og hvor godt de passer til den målgruppen.

Testvinneren er Casio Exilim EX-ZR100.Testvinneren er Casio Exilim EX-ZR100.

Testens vinner blir Casio ZR100. Dette er et svært velfungerende kamera med unike, nyttige funksjoner og uten ødeleggende svakheter. Det er ikke allitid viktigst å være best. Hvis man aldri er dårligst, blir sammenlagtresultatet vanligvis bra. Casio er best på mye og dårligst på lite. Det er godt å se at en av de mindre produsentene kan slå de store kjempene. Det lover godt for bransjen.

Les vår separate test av Casio ZR100 . Finn beste pris i Produktguiden.

Nedover på lista blir det vanskeligere å rangere kameraene.

Dersom du liker trykkfølsom skjerm, er Canon Ixus 310 HS et godt kjøp.

Dersom du ikke har problemer med trykkfølsom skjerm, kan du lett bli glad i Canon Ixus 310 HS. Det er et kamera som passer til hverdag og fest, samtidig som det har en del kraftige funksjoner som også entuasiasten kan bruke, og dermed et fint familiekamera.

Canon Ixus 310 HS får "Godt kjøp" men bare for dem som liker trykkfølsom skjerm.

Sony har laget et habilt kamera, så dersom du ikke irriterer seg for mye over at enkelte ting er trege, og at knappene er små og litt dårlige, har du et fint kamera som holder mål i de aller fleste sammenhenger.

Nikon har, med S9100, egentlig laget et meget bra kamera. Problemet er bare at vi ikke tror målgruppen vil være fornøyde. Det er større enn de andre kameraene og retter seg dermed mot brukere som er villige til å drasse på litt mer for å få den lange zoomen. Det er brukere som vet hva de vil ha, og de vil gjerne også ha mer kontroll over eksponering og noen litt bedre funksjoner på andre måter.

Det gjør oss litt vondt, men vi må utpeke en taper også. På forhånd hadde vi ikke trodd at det skulle bli Panasonic, da de vanligvis leverer svært gode kameraer. Det er ikke det at FX77 er et dårlig kamera, for det er det ikke. Men menyene er så krevende å forholde seg til, at selv om det skårer bra på andre områder, blir det et så negativt punkt at vi ikke ønsker å bruke kameraet, og da blir det også vanskelig å anbefale. På den positive siden kan vi si at det skal ikke mer en enn firmwareoppgradering til, som fikser menyene før dette er et meget bra kamera. Vi har aldri sett noen produsent lage en så omfattende firmwareoppgradering tidligere, men overrask oss gjerne, Panasonic.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært