– Norge taper en halv milliard på Jarlsberg-eksport

Det produseres mer melk enn det selges her i landet, og det meste av den overflødige melken går til Jarlsberg-ost. Foto: Howard Cheng/Wikicommons
Det produseres mer melk enn det selges her i landet, og det meste av den overflødige melken går til Jarlsberg-ost. Foto: Howard Cheng/Wikicommons

Gjennom melkesubsidier og avgifter «sponser» Norge hver kilo eksportert Jarlsberg-ost med over 50 kroner, ifølge en doktorgradsoppgave.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 11.000 tonn eksportert ost betyr det et tap på over en halv milliard kroner for Norge, melder NRK.

– Det koster cirka 90 kroner å produsere ett kilo Jarlsberg med norsk melk. Ved eksport får de solgt osten for cirka 35-40 kroner, sier Ivar Gaasland, som arbeider ved Stiftelsen for samfunns- og næringslivsforskning.

Les også: Gaasland tar doktorgrad på bondedød.

Bakgrunnen for beregningen er at det produseres mer melk enn det selges her i landet, og at det meste av den overflødige melken går til Jarlsberg-ost.

– Det er veldig mye og en veldig kostbar støtte. Dette finansieres delvis av Norge med avgift på salg av melk og produksjonssubsidier til bøndene. Dette kommer ikke norske forbrukere til gode, men spesielt amerikanske forbrukere som kjøper osten, sier Gaasland, som har tatt doktorgrad om effektivitet i norsk landbruk.

Tine har ikke ønsket å kommentere saken eller å opplyse om hva produksjonskostnadene for Jarlsberg er. Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) sier han ikke går god for regnestykket og understreker at det er bedre å selge overflødig melk til utlandet enn å tømme den ut.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært