- Leiligheter er den store motoren i boligmarkedet

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Økningen i salget av nye leiligheter er på 53 prosent sammenliknet med første kvartal 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalkulatorer

Boligprisutvikling
Med denne kalkulatoren kan du se hvilken verdiendring det har vært på eneboliger, delte boliger og leiligheter helt siden 1985. Du kan velge mellom over 60 forskjellige distrikter du vil se på. Grunnlaget er gjennomsnittet for året.

Dette tjener du på boligen din
Hvis du er lenge i boligmarkedet, er det også sannsynlig at du vil opparbeide deg en stor boligformue. Her får du et anslag på hvor stor boligformue du opparbeider deg, med realistiske forutsetninger.

Investering i utleiebolig
Kalkulatoren beregner lønnsomheten av å investere i en bolig, for så å leie den ut.

Utleiefinansiering
Kalkulatoren gir deg svaret på hvor mye skattefritt utleie i egen bolig dekker av lånekostnadene.

Markedsutviklingen så langt i 2011 viderefører den svært positive tendensen som vi har hatt gjennom store deler av 2009 og 2010, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Økningen i salget av nye leiligheter er på 53 prosent sammenliknet med første kvartal 2010, mens salgsveksten for eneboliger og småhus steg henholdsvis to og seks prosent.

- Disse nivåene viderefører på mange måter den tendensen vi har hatt i markedet siden den negative tendensen snudde i 2009. Leilighetsmarkedet har gjenerobret posisjonen som den store motoren i markedet, mens eneboliger og småhus beveger seg stabilt og forsiktig oppover, sier Jæger.

Sterk igangsetting

Fra fjerde kvartal ifjor til første kvartal i år falt salget 0,2, men steg 25,2 prosent sammenliknet med samme kvartal ifjor.

Det samlede salget i 2010 var 16 prosent høyere i forhold til 2009.

Igangsettingen av nye boliger var 48,8 prosent høyere i første kvartal i år enn i samme kvartal ifjor, men var 3,2 prosent lavere enn kvartalet før.

Den svake nedgangen fra forrige kvartal er likevel betydelig lavere enn den naturlige sesongvariasjonen skulle tilsi, mener Boligprodusentene.

Ordrereserven var 6,0 prosent høyere i første kvartal i år i forhold til samme tid året før.

Sammenliknet med fjerde kvartal ifjor var den ned 8,2 prosent.

Ordrereserven er den beste indikatoren for hva man kan forvente av boligbygging de neste 12 månedene, samt at tendensen gir et godt bilde av markedets sunnhet.

- Nedgangen siste kvartal skyldes den sterke veksten i boligigangsettingen de siste tre månedene, sier Jæger.

30.000 boliger

Hvis den aktiviteten vi ser i markedet nå fortsetter med uforminsket styrke, vil 2011 bli et år med en boligigangsetting på i nærheten av 30.000 enheter spår Boligprodusentene i rapporten.

Noe som er gode nyheter for boligkjøperne for dette innebærer at byggingen dermed vil nærme seg å møte etterspørselen - i motsetning til de siste årene.

Les også:

Utleiedel betaler villadrømmen

- Hadde ikke hatt nubbesjans uten mor og far

Super timing for pruting på boligrenten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært