Japan-tsunami bremser den økonomiske veksten

De økonomiske følgene av jordskjelvet og tsunamien i Japan blir kortvarige, tror OECD (foto: Scanpix).
De økonomiske følgene av jordskjelvet og tsunamien i Japan blir kortvarige, tror OECD (foto: Scanpix).

Den økonomiske veksten i Japan vil bremse til 0,8 prosent i år som følge av forrige måneds kraftige jordskjelv og ødeleggende tsunami, men vil skyte ny fart neste år, spår OECD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen for samarbeid og utvikling (OECD) spådde opprinnelig en økonomisk vekst på 1,7 prosent i Japan i år, men halverer nå dette anslaget.

De økonomiske følgene av naturkatastrofen i mars, som kostet over 14.000 mennesker livet og forårsaket materielle ødeleggelser for milliarder, blir likevel langt mindre enn følgene kollapsen av den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers fikk i 2008, påpeker OECD.

Selv om industriproduksjonen i andre kvartal i år ventes å falle betydelig, blir det bare for småtteri å regne sammenlignet med «Lehman-sjokket» som fikk produksjonen til å falle med 20 prosent, konstaterer OECD.

På lengre sikt vil gjenoppbyggingen etter jordskjelvet og tsunamien virke positivt på den japanske økonomien, tror OECD, som oppjusterer sitt anslag for 2012 fra 1,3 til 2,3 prosent vekst. (©NTB)

Personvernpolicy