Ungdom dropper kontroll av selvangivelsen

Ungdom under 25 år bryr seg lite om hva som står i selvangivelsen, viser ny undersøkelse. Foto: Erlend Aas / Scanpix
Ungdom under 25 år bryr seg lite om hva som står i selvangivelsen, viser ny undersøkelse. Foto: Erlend Aas / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste av oss tar lett på kontrollen av den ferdigutfylte selvangivelsen. Særlig ungdom under 25 år bruker lite tid på å sjekke at alt er i orden, viser en undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Skattekalkulatorer

Skatteberegning 2010
Kalkulatoren beregner skatten din for skatteåret 2010. Denne kalkulatoren kan brukes av nesten alle.

Skatteberegning 2011
Kalkulatoren beregner skatten din for skatteåret 2011. Gjelder for lønnmottakere og næringsdrivende.

Skatteberegning for pensjonister
Dette blir skatt på pensjoner med de nye pensjonsskattereglene for 2011.

Skatter og avgifter 2011
Kalkulatoren beregner hva du totalt betaler i skatter og avgifter. Alle typer blir tatt hensyn til i denne kalkulatoren.

Mobilskatten
Kalkulatoren regner hvilket inntektspåslag du får når arbeidsgiver dekker telefon- og bredbåndsutgifter.

Pendlerkalkulator
Kalkulatoren regner ut hvor stor effekt du får av de ulike mulighetene for pendlerfradrag.

Skattetrekk 2011
Beregn om du har riktig skattetrekk for 2011.

Blant de unge er det nesten en av tre - 29 prosent – som ikke har tenkt å kontrollere selvangivelsen i det hele tatt når den nå kommer i postkassen.

Blant de unge som vil kontrollere, sier over halvparten at de vil bruke mindre enn en halvtime.

Bare 18 prosent regner med å bruke mer enn en halvtime.

Raskt unnagjort

Undersøkelsen, som er gjort av Respons Analyse for Sparebank 1 Gruppen, viser at interessen for å kontrollere de forhåndsutfylte opplysningene i selvangivelsen er liten også i andre aldersgrupper.

6 prosent av alle skattytere sier at de ikke kontrollerer selvangivelsen, og 50 prosent sier de vil bruke mindre enn en halv time på å sjekke årets tall.

Naturlig nok er interessen for å sjekke selvangivelsen størst blant dem som tjener mest. Undersøkelsen viser også at folk med god utdanning sjekker mer enn dem som har lite skolegang, og menn er litt flinkere enn kvinner til å følge med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke ferdigutfylt

– Du kan gå glipp av verdifulle fradrag eller risikere straffeskatt om du ikke kontrollerer din egen selvangivelse, advarer forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 Gruppen.

Les: Kostbart å glemme inntekter i selvangivelsen

– Husk at forhåndsutfylt ikke betyr ferdigutfylt. Tiden du bruker på å få en korrekt selvangivelse kan fort vise seg å bli svært lønnsom, sier Gundersen som peker på enkelte poster som spesielt ungdom kan tape penger på å overse:

– Enslige forsørgere bør passe på at de er kommet i riktig skatteklasse. Hvis de har private lån, for eksempel fra foreldre eller andre, må de sørge for å føre opp eventuelle renter som er betalt. Hvis de eier bolig, må de være spesielt oppmerksomme på den nye fastsettelsen av ligningsverdi som kommer i selvangivelsen. Og har de Boligsparing for ungdom – BSU – må de passe på at fradraget er kommet med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få bedre oversikt

Forbrukerøkonomen peker på at gjennomgangen av selvangivelsen er en gyllen anledning til å gå gjennom sin egen økonomi. Spesielt de unge bør være opptatt av ikke bare å tjene penger, men også se på hvordan de bruker dem.

– Mange unge har litt dårlig kontroll med pengebruken. Det ser vi av statistikken over inkasso og betalingsanmerkninger. Unge er overrepresentert i antall. Med bedre oversikt og styring av økonomien kan inkasso unngås for de fleste, påpeker Gundersen.

Sparer og ferierer

Undersøkelsen er tatt opp de første dagene i mars, og den viser at 45 prosent av oss venter å få tilbake penger på skatten i år. Bare 13 prosent regner med å måtte betale restskatt.

På spørsmål om hva de som får tilbake skattepenger vil bruke dem til, svarer de fleste sparing, ferie eller nedbetaling av gjeld. Det synes Magne Gundersen er god bruk av pengene:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: 20 punkter som krymper skatten

– Det er fornuftig å nedbetale ekstra på lån – særlig på dyre smålån, men også vanlig boliglån. Når rentene etter hvert går opp, blir det lettere å bære de økte renteutgiften.

Han har forståelse for at mange tenker ferie og reiser når de får skattepengene i juni.

– Jeg tror mange sparer til blant annet ferie ved å la arbeidsgiver trekke litt ekstra skatt gjennom året, sier forbrukerøkonomen.

(©NTB)