La mobilen vise vei

Navigon design car kit
Navigon design car kit

iTunes oversvømmes av navigeringsapper. Vi har testet de store GPS-appene og funnet fram til de beste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Testkriterier

For at ikke mobilen i seg selv skulle påvirke resultatet, har samtlige apper blitt testet på iPhone – selv om de også er å finne på Android og andre plattformer.

Telefonen ble plassert i en TomTom Car Kit som har innebygget GPS-mottaker, slik at appene fikk best mulige presisjon. Vi kjørte deretter en standardrute med smågater, motorveier, vanskelige avkjørsler, tunneler og rundkjøringer. Vi noterte hvilken vei som ble foreslått, og om vi fikk advarsler om bomstasjoner, køer og fartskontroller. Vi testet dessuten hvor kjapt appene fant en ny rute dersom vi kjørte feil, og om de hjalp oss å ta riktig avkjørsel i et tunnelsystem.

Til slutt ble ytelsen og brukervennligheten bedømt. I totalkarakteren tok vi også hensyn til prisen.

Tilbehør for bilen

Her er tilbehøret som er kjekt å ha når du vil bruke iPhone til navigasjon i bilen:

TomTom car kit

TomTom car kit

* Funksjonelt feste: Uansett navigeringsapp kan presisjonen aldri bli bedre enn GPS-mottakeren. TomToms bilfeste har en god GPS-krets, og man får også en bedre høyttaler – slik at man hører instruksjonene. Den anvendes også til telefonsamtaler, der man i kombinasjon med den innebygde mikrofonen får en håndfriløsning. Et noe billigere bilfeste finnes dessuten for iPod touch.

TomTom car kit for iPhone, kr 1000

* Feste med smart lydløsning: Savner du AUX-inngang på bilstereoen, kan det føles håpløst å bruke iPhone som musikkspiller. Men med Belkins smarte løsning blir det enkelt. Trykk på en knapp, så finner den en ledig radiofrekvens som du deretter stiller inn på bilradioen. Ferdig! Den fungerer også som håndfri for telefonsamtaler. Den lader dessuten telefonen, og har en ekstra USB-port slik at man kan lade et annet apparat samtidig.

Belkin Tunebase FM with hands-free, kr 800

Navigon design car kit

Navigon design car kit

* Pent og enkelt feste: Dersom du ikke trenger noen finesser, men bare vil bilmontere din iPhone, er Navigons løsning pen og enkel. En arm som også fungerer med litt dypere instrumentpaneler, holdes på plass med en ordentlig sugepropp som faktisk fungerer på alle slette overflater. Apparatet kan anvendes både i høyden og bredden. En lader for sigarettenneruttaket følger også med.

Navigon design car kit, kr 330 kr

Ram mount

Ram mount

* Feste for iPad: Til tross for at det kommer flere og flere GPS-apper for iPad, er det et skrikende behov for bilfester. Heldigvis har amerikanske Ram Mounts et smart universalsystem som løser problemet. Holderen festes i bilen enten med sugekopp til vindusruten eller en arm som skrus fast i en bolt på passasjersetet. Sitter som støpt.

Ram mount RAM-B-166-AP8U, kr 590

Ram mount RAM-B-316-1AP8U, kr 780

Kensington PowerBolt Duo Car Charger

Kensington PowerBolt Duo Car Charger

* Dobbel strømforsyning: Denne fiffige saken løser to problemer. Det ene er at man ikke kan bruke vanlige billadere til iPad, ettersom den krever mer strøm enn mobiltelefoner. Det andre er at man bare kan lade ett apparat av gangen i sigarettenneruttaket. Med Duo Charger får man to USB-utganger for lading, hvorav den ene er på 2.1 ampere for iPad og den andre på 1 ampere for mobiltelefoner og iPod.

Kensington PowerBolt Duo Car Charger, kr 250

En mobilapp kan aldri gi samme opplevelse som en ekte navigator. Skjermen er mindre, altså må man nøye seg med mindre informasjon – eller godta at den blir vanskeligere å lese. Dessuten er det vanskeligere å treffe de små knappene. Man har heller ikke like god lyd fra høyttalerne eller like god presisjon fra GPS-kretsen. Man kan imidlertid løse de to sistnevnte problemene ved å kjøpe ekstrautstyr.

Mobilappene har selvfølgelig også fordeler. Først og fremst har man jo alltid mobilen med seg. Dersom man ikke kjører så ofte, kan det være mer økonomisk bare å kjøpe programvaren i stedet for enda et apparat. Mobilen har dessuten internettoppkobling og dermed kjapp tilgang på sylfersk informasjon, noe man ellers bare får på luksusnavigatorer.

Copilot Live 8.2Copilot Live 8.2

Copilot Live 8.2 (Terningkast 4)

Når toppfunksjonene mangler, blir det bare en standard navigator igjen. Kartene er ganske rotete, og det blir mye leting og trykking i menyene. Brukervennligheten er ikke i toppklasse. Hadde vi brukt Copilot i Tyskland eller et annet land med livetjeneste, ville vi nok fått en bedre opplevelse enn her i nedkoblede Skandinavia. Her blir navigeringen middelmådig, noe som er greit om man ser på prisen for Norden-kartene. Derimot er ikke Europa-versjonen verd prisen.

Pris: 139–349 kr

Falk Navigator 2.0Falk Navigator 2.0

Falk Navigator 2.0 (Terningkast 4)

Denne er tvillingen til Copilot, men med noe lavere pris og med turistguide til storbyer. Hvis man reiser mye i Tyskland, Spania, Frankrike, Storbritannia eller Italia, kan appen være brukbar med de livetjenestene som finnes. Her i Norden er den ikke bra nok, selv om man nøyer seg med lokale kart. Falk er stort sett identisk med Copilot, men det er to forskjeller. Storbyguidene er nyttige om man er på ferie, mens tekst-til-tale-funksjonen er rene bondefangeriet da den fortsatt ikke leser opp gatenavnene.

Pris: 105–349 kr

iGo 1.3.2iGo 1.3.2

iGo 1.3.2 (Terningkast 3)

Skal kundene betale en premiumpris, gjelder det å levere valuta for pengene. Nå er ikke iGo en dårlig navigasjonsløsning, men den utmerker seg heller ikke. Den har omtrent de samme funksjonene som mange av de billigere appene. Problemet er at den koster tre ganger så mye. Likevel glimrer premiumfunksjonene med sitt fravær. Siden vi får så lite igjen for pengene, kan vi ikke annet enn å senke totalkarakteren.

Pris: 379–549 kr

Nav4D 2.0.1Nav4D 2.0.1

Nav4D 2.0.1 (Terningkast 2)

Programvare som selges med store røde salgslapper, skal man med rette være mistenksom overfor. Nav4D er vanskelig å forstå seg på, til tross for at den har ytterst få funksjoner. Om man til slutt lykkes med å få inn destinasjonen, er kartene såpass dårlige at det ikke er til noen større hjelp. Det blir ikke bedre av manglende støtte for skandinaviske språk. Legg heller på noen kroner, eller kjør Waze, som til tross for savnet av visse veier likevel gir en bedre opplevelse.

Pris: 35–139 kr

Navigon Mobile Navigator 1.7Navigon Mobile Navigator 1.7

Navigon Mobile Navigator 1.7 (Terningkast 5)

Tydelige kart og luksusfunksjoner gjør Navigon til et forlokkende valg. Appen er pen og lettbetjent. Vi liker også de rimelige ekstrafunksjonene. Skal man bruke iPad som navigator, er Navigon det beste valget, og den er også et utmerket valg for iPhone dersom køer ikke er et større problem i området. TomTom har imidlertid kjørt forbi når det gjelder storbytrafikk, og derfor uteblir seieren i år.

Navmii GPS Live 1.6Navmii GPS Live 1.6

Navmii GPS Live 1.6 (Terningkast 4)

Navvi er på vei til å lykkes med å levere en billig og grei navigator, men de er ikke riktig i mål ennå. Men til å være så ufattelig billig gir Navmii mye. Det vil si at den finner adresser og leder deg dit med instruksjoner på veien. Man får til og med advarsel om fotobokser, og bare det kan være verdt prislappen. Men kartbildene er rotete, og man får ingen ekstra hjelp i vanskelige kryss. Forhåpentligvis blir det bedre i kommende versjoner. Totalkarakteren stiger ett hakk på grunn av den ekstremt lave prisen.

Pris: 29 – 39 kr

Navv 10.2Navv 10.2

Navv 10.2 (Beste kjøp + Terningkast 4)

Vil man komme billig unna, får man mer enn man har kunnet håpe på med Navv. Appen har alle basisfunksjoner man trenger, og lite med unødig staffasje. Den har bra kart, og om man bare renser bort unødige interessepunkter, går det an å få kartene tilstrekkelig ryddige. Man får selvfølgelig ingen trafikkinformasjon, men det ofrer vi gjerne for denne prisen. Skal man bare ta seg fra punkt A til punkt B, behøver det ikke være vanskeligere og heller ikke dyrere enn dette.

Pris: 65 - 209 kr

TomTom 1.6TomTom 1.6

TomTom 1.6 (Best i test + Terningkast 5)

Siden sist sommer da vi testet appen sist, har det hendt mye. Alt vi savnet som dynamiske kartoppdateringer og detaljert trafikkinformasjon har blitt lagt til. Så nå er dette ikke bare den appen som finner veien best, men også den som lar deg komme fram hurtigst mulig. Med helt fersk trafikkinformasjon på skjermen har sparer man tid, derfor er det TomTom som gjelder om man skal navigere med iPhone i byer og unngå å sitte fast i køer.

Pris: 419 - 619 kr

Waze 2.0.1Waze 2.0.1

Waze 2.0.1 (Terningkast 3)

Her kan du hjelpe til med å komplettere kartene og rapportere køer, og bli en helt på nettet! Til å være et gratis navigasjonsprogram som alle er med på å forbedre, er Waze ikke så dumt. Men skal man reise til et sted man ikke finner, eller er avhengig av å komme fram i tide, er dette så langt ikke tilstrekkelig i Skandinavia. Som et sosialt eksperiment og et kult prosjekt er det derimot lysende. Skal man ut på kjente veier, kan man like gjerne ha Waze i gang for å delta med trafikkinformasjon og samle poeng for at man hjelper til.

Pris: 0 kr

Personvernpolicy