Børsnedgang over hele kloden

Aksjemegleren på børsen i Frankfurt var en av mange meglere over hele kloden som opplevde at pilene stort sett bare gikk én vei tirsdag: Nedover. Faren for en alvorlig atomulykke i Japan, får investorer til å selge unna. Foto: REUTERS / Ralph Orlowski / SCANPIX
Aksjemegleren på børsen i Frankfurt var en av mange meglere over hele kloden som opplevde at pilene stort sett bare gikk én vei tirsdag: Nedover. Faren for en alvorlig atomulykke i Japan, får investorer til å selge unna. Foto: REUTERS / Ralph Orlowski / SCANPIX

Børsen i New York ble preget av panisk salg og sterk nedgang den første halvtimen etter at den åpnet tirsdag. Dermed fulgte den mønsteret fra både Europa og Japan samme dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også oljeprisen er på tydelig vei nedover, trolig på grunn av at frykten for økonomiske problemer i Japan vil redusere etterspørselen etter olje.

Dow Jones-indeksen falt med 2,2 prosent, eller 260 poeng, de første 30 minuttene. Børsmeglerne var klart preget av frykten for at en atomreaktorkatastrofe i Japan kan ramme den globale økonomien.

Tidligere tirsdag hadde børsen i Tokyo opplevd et voldsomt fall for andre dag på rad.

3-5 prosent

Europeiske aksjer hadde tirsdag falt med 3 til 5 prosent av samme grunn, og endte på det laveste nivået på tre og en halv måned. Også frykt for hva de japanske naturkatastrofene til slutt vil koste i klingende mynt, bidro til nedgangen.

– Japan er på knærne etter at Nikkei-indeksen raste nedover, og oppfølgingen i Europa drar aksjene enda lavere etter hvert som man vurderer utsiktene til alvorlig miljøkatastrofe, sier Simon Denham, leder for meglergruppen Capital Spreads.

Olje ned

Nordsjøolje falt tirsdag med 5 dollar. Råolje av brentkvalitet falt med 5 dollar til 107,88 dollar for levering i april. Amerikansk råolje for levering i samme måned falt med 4 dollar.

Etterspørselen etter olje i Japan vil sannsynligvis gå ned på kort sikt på grunn av redusert industriproduksjon og transport, men kan deretter komme til å stige hvis landet skal erstatte atomkraft med oljebaserte kraftverk i en gjenoppbyggingsfase.

Det internasjonale energibyrået IEA sa tirsdag at den globale etterspørselen trolig blir noe lavere enn byrået tidligere har anslått. Redusert etterspørsel skyldes først og fremst prisstigning, ifølge IEA.

Panikk i Japan

Aksjekursene på Tokyo-børsen raste videre ned, og børsene rundt om i Asia falt også.

Les: Panikk på Tokyo-børsen

Den japanske sentralbanken forsøkte å stabilisere situasjonen og pumpet tirsdag inn ytterligere flere hundre milliarder kroner inn i finanssystemet. Men milliardene hindret ikke et nytt kjemperas på Tokyo-børsen.

Panikksalg på Tokyo-børsen førte til at kursene falt nesten 11 prosent tirsdag, noe som er det tredje største i børsens historie. En periode tirsdag ettermiddag lokal tid hadde Nikkei-indeksen falt med over 14 prosent til et nivå langt under finanskrisen i 2008. Mandag var nedgangen 6,2 prosent.

Les: Katastrofe-stemning på Tokyo-børsen

– Det er panikksalg. Det er ikke bare utenlandske investorer. Alle ønsker bare å kvitte seg med aksjer, sier analytiker Yosuke Shimizu i Retela Crea Securities.

Årsaken til panikken er bekymring for at krisen ved et atomkraftverk nord for Tokyo skal forverre katastrofen etter jordskjelvet.

4.000 milliarder borte

Den samlede verdien av selskapene på Tokyo-børsen har nå falt med rundt 4.000 milliarder kroner de siste to dagene.

Kursen på energiselskapet Tepco, som eier det katastroferammede atomkraftverket, stupte torsdag med ytterligere nesten 25 prosent, etter en nedgang dagen i forveien på nærmere 24 prosent.

Les: - En tung byrde for japansk økonomi

Også andre steder i Asia var det nedgang tirsdag som følge av situasjonen i Japan. Børsene i Hong Kong, Sydney, Shanghai, Singapore og Seoul falt med mellom 1,41 og 2,86 prosent. (©NTB)

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy