– Norge tar atomsituasjonen meget alvorlig

– Vi ser veldig alvorlig på denne situasjonen og følger utviklingen fortløpende. Samtidig er risikoen svært liten for at Norge blir berørt, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV) om atomulykken i Japan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriseutvalget for atomberedskap som ledes av Statens strålevern, møtes lørdag for å diskutere situasjonen etter eksplosjonen ved kjernekraftanlegget Fukushima Daiichi i det jordskjelvrammede Japan lørdag.

Les også: Eksplosjon ved atomkraftverk

– Risikoen for at Norge vil bli berørt, selv ved en eventuell svært alvorlig ulykke i Japan, er veldig liten. Om, og i hvilken grad vi eventuelt vil bli berørt, avhenger av vind, havstrømmer og andre værforhold, sier miljøvernminister Erik Solheim til NTB.

– Alvorlig

Atomkraftverket i Fukushima fikk skader i jordskjelvet i Japan. Lørdag ble det rammet av en eksplosjon. Japanske myndigheter utvidet en stund etter evakueringsradiusen rundt de to atomkraftverkene i Fukushima fra 10 til 20 kilometer. Samtidig meldte nyhetsbyrået Jiji at strålingsnivået hadde begynt å falle.

Strålevernet omtaler foreløpig ulykken som «alvorlig og uavklart».

– Denne ulykken kan først og fremst bli alvorlig for mennesker og annet liv i Japan, sier Solheim.

«Dersom det blir et stort, ukontrollert radioaktivt utslipp fra en eller flere reaktorer vil dette kunne få alvorlige konsekvenser i berørte områder i Japan. På grunn av avstanden vil et utslipp ikke føre til nedfall som gir helsekonsekvenser i Norge», heter det fra Strålevernet.

Kartlegger og informerer

– Strålevernet følger med på alt som er av japansk og internasjonal informasjon og gjør alt for å kartlegge situasjonen. Foreløpig er dette på et slikt nivå at den politiske ledelsen i Norge holdes informert, men uten at noen av oss er med på møtene, sier Solheim.

Foruten Statens strålevern, som leder og har sekretariatet i Kriseutvalget for atomberedskap, møter representanter fra Forsvaret, Helsedirektoratet, Mattilsynet, Politidirektoratet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i utvalget.

Personvernpolicy