Tilbyr 50 øre timen i lønnsøkning

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansen mener at 50 øre timen holder lenge som lønnspåslag i årets oppgjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Industri er først ute i NHO til å forhandle med LO og oppgjøret setter standarden for resten av lønnsoppgjøret.

Lier-Hansen sier til VG at beregningene av årets overheng, det vil si effekten i 2011 av fjorårets lønnsoppgjør, alene vil sikre en lønnsvekst i år på mellom 1 og 1,5 prosent. Altså omtrent på nivå med forventet prisvekst.

Les: Lønnsfesten tilbake i finans

– Vi mener det riktige for vår konkurranseutsatte industri vil være et nulloppgjør. Men om noe skal gis, vil det være mer enn nok for å sikre kjøpekraften at det gis 50 øre i timen til dem som ikke har lokale forhandlinger. De som har lokale forhandlinger, trenger ikke noe generelt tillegg, sier han.

Les: Så mye høyere lønn kan du få

Årets forhandlinger starter 1. april. LO er klar på at nulloppgjør ikke er aktuelt. Verken LO-leder Roar Flåthen eller Fellesforbundets leder Arve Bakke har villet kommentere Lier-Hansens uttalelser, men vil ifølge VG neppe nøye seg med noe mindre enn 1 krone i timen.

Det tekniske beregningsutvalget, som leverer statistikk til lønnsoppgjørene, anslår at prisveksten blir 2 prosent – ikke 1,5 som Lier-Hansen legger til grunn.

Kilder sier til VG at en realistisk ramme for årets oppgjør dermed blir på 3 til 3,5 prosent. (©NTB)

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy