Vi kjøper mindre øl og brus

Det ble solgt 3,2 prosent mindre øl i fjor (foto: Scanpix).
Det ble solgt 3,2 prosent mindre øl i fjor (foto: Scanpix).

Vi kjøper mindre brus og øl her i landet. Avgiftsnivået i Norge må ta mye av skylden, mener Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Alkoholavgiftskalkulator
Kalkulatoren beregner hvor mye du må betale i alkoholavgifter per år ut fra ditt forbruk av alkoholholdige drikkevarer.

Avgifter i Norge
Her finner du en oversikt over alle norske avgifter.

I fjor ble det solgt 513 millioner liter brus her i landet. Det er en nedgang på 2,7 prosent sammenlignet med året før. Nedgangen gjelder både sukkerholdig brus (2,7 prosent) og sukkerfri brus (2,5 prosent), viser nye tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Svikt i salgsrapporteringen har gjort at det tidligere i år har gått ut tall som tydet på en kraftig vekst i brusmarkedet, men dette skal nå være rettet opp.

– Dette er svært beklagelig, men heldigvis har vi funnet feilen og lagt inn sikkerhetssystemer som skal hindre at dette skjer igjen, opplyser direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, Petter Nome.

I fjor ble det solgt 243 millioner liter øl i Norge. Det er 3,2 prosent mindre en året før. Også salget av vann er synkende. I fjor ble det solgt 86 millioner liter vann, noe som er en nedgang på 8,4 prosent.

Salget av cider er imidlertid økende. Her viser tallene at fjorårets salg lå på 7 millioner liter. Det er en økning på 2,6 prosent fra 2009. Samlet sett er det en klar nedgang i salget av norskproduserte drikkevarer, og Nome mener årsaken er sammensatt.

Kalkulator: Beregn avgiftandelen i alkoholholdige drikkevarer

– Nå det gjelder øl og brus, er det imidlertid liten tvil om at avgiftsnivået i Norge fører til økt svenskehandel, sier Nome i en pressemelding. (©NTB)

Personvernpolicy